ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ραχόι εξετάζει πρόταση των κεντρώων για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Ραχόι εξετάζει πρόταση των κεντρώων για σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS/Susana Vera

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, θα βρεθεί την Τετάρτη πολύ κοντά στον τερματισμό του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου που συνεχίζεται εδώ και οκτώ μήνες στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, το Λαϊκό κόμμα (PP) καλείται να εξετάσει μια προσφορά υποστήριξης για μια νέα κυβέρνηση με αντάλλαγμα πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει το κεντρώο κόμμα Ciudadanos.

Πρόκειται για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων έξι σημείων που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στο να γίνει πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Αν εγκριθεί από την κυβέρνηση Ραχόι, θα ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς οι εκλογές του Ιουνίου δεν έδειξαν νικητή με απόλυτη πλειοψηφία.

Η εφημερίδα El Mundo αναφέρει πως, αντί να ψηφίσει τη συμφωνία, η ηγεσία του PP θα τη συζητήσει απλώς και θα δώσει στον Ραχόι το ελεύθερο να διεξαγάγει περαιτέρω συνομιλίες με τους Ciudadanos.

Ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Ραχόι αναμένεται σε κάθε περίπτωση να κινηθεί γρήγορα μετά τη συνάντηση της Τετάρτης και να ορίσει μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο ώστε να αναλάβει πρωθυπουργός πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προτείνουν οι Ciudadanos περιλαμβάνουν επίσης τον τερματισμό της νομικής προστασίας των βουλευτών και την άμεση απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους των πολιτικών εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε δικαστικές υποθέσεις.

Το κόμμα διεκδικεί επίσης τον περιορισμό της πρωθυπουργικής εντολής σε δύο θητείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ