ΚΟΣΜΟΣ

Κλείνει ακόμα μία τουρκική εφημερίδα

Κλείνει ακόμα μία τουρκική εφημερίδα
REUTERS/Murad Sezer

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την Τρίτη το κλείσιμο της αριστερής φιλοκουρδικής εφημερίδας "Ozgur Gundem".

Οι κατηγορίες τις οποίες επικαλούνται οι Αρχές είναι πως η εφημερίδα διαδίδει την τρομοκρατική προπαγάνδα, ενώ υποστηρίζουν ότι ενήργησε ως "ντε φάκτο ειδησεογραφικό όργανο" της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), επικαλούμενοι δικαστικά έγγραφα.

Η "Ozgur Gundem", η έντυπη έκδοση της οποίας έχει καθημερινή κυκλοφορία περίπου 7.500 φύλλων, επικεντρώνει στη σύγκρουση με τους κούρδους μαχητές στη νοτιοανατολική Τουρκία και από το 2014 οι τουρκικές Αρχές έχουν διεξαγάγει δεκάδες έρευνες στα γραφεία της και της έχουν επιβάλει πρόστιμα, ενώ έχουν επίσης συλλάβει ανταποκριτές της.

Η εφημερίδα χρησιμοποιήθηκε "για να γίνει προπαγάνδα υπέρ του PKK και ενεργεί ως ντε φάκτο ειδησεογραφικό όργανό του", σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου που είδε το πρακτορείο Reuters.

Η "Ozgur Gundem" είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν κείμενα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, καθώς και στήλες που υπέγραφαν κορυφαίοι διοικητές των ανταρτών.

Η Τουρκία έχει κλείσει πάνω από 130 Μέσα Ενημέρωσης μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των δυτικών συμμάχων της και οργανώσεων για τα δικαιώματα αναφορικά με την επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το κλείσιμο της Ozgur Gundem ήταν το αποτέλεσμα δικαστικής εντολής και δεν σχετίζεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να ασκήσουν έφεση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ