ΚΟΣΜΟΣ

HRW: Κατηγορίες για χρήση εμπρηστικών βομβών κατά αμάχων στη Συρία

HRW: Κατηγορίες για χρήση εμπρηστικών βομβών κατά αμάχων στη Συρία
Gokhan Sahin/Getty Images/Ideal Images

Για χρήση εμπρηστικών όπλων στη βόρεια Συρία, στις επιδρομές που εξαπολύουν εναντίον αμάχων τα αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, κάνει λόγο η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι από τον Ιούνιο έχουν χρησιμοποιηθεί εμπρηστικές βόμβες τουλάχιστον 18 φορές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 10 άνθρωποι.

«Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι η Ρωσία υποστήριζε τα αεροσκάφη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στις επιθέσεις αυτές», τονίζει η HRW.

Ο διευθυντής του τμήματος Όπλων του HRW, ο Στίβεν Γκους, κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις με εμπρηστικά όπλα στις κατοικημένες ζώνες.

«Οι κατάπτυστες επιθέσεις με εμπρηστικά όπλα στη Συρία αντικατοπτρίζουν την αχαρακτήριστη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο που περιορίζει τη χρήση αυτού του είδους όπλων», υπογράμμισε.

Τα εμπρηστικά όπλα μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα και αναπνευστικά προβλήματα. Τα θύματα –όσα επιζήσουν– συχνά παρουσιάζουν μακροχρόνια σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, λόγω της έκτασης των τραυμάτων τους και της παραμόρφωσής τους.

Δύο από τις επιθέσεις τις οποίες καταγγέλλει το HRW έγιναν στις 7 Αυγούστου στις πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ, στους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ένας εθελοντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας αφηγήθηκε ότι «η φωτιά κατέκαψε τα πάντα, σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες καυσίμων, ακόμη και το χορτάρι».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επίσης αναφέρει ότι ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν θερμίτη, μια εμπρηστική ουσία, στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χαλέπι, Ντέιρ Εζόρ και Ράκα. Στις αρχές Αυγούστου, ακτιβιστές από την Νταράγια, μια πολιορκημένη πόλη κοντά στη Δαμασκό που ελέγχεται από τους αντάρτες, κατηγόρησαν το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποίησε βόμβες ναπάλμ εναντίον του πληθυσμού.

Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύρραξη στη Συρία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον αμάχων με μη συμβατικά όπλα, όπως με αέρια χλωρίου και μουστάρδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ