ΚΟΣΜΟΣ

Ένας από τους γιους του «Ελ Τσάπο» πιθανώς απήχθη στο Μεξικό

Ένας από τους γιους του «Ελ Τσάπο» πιθανώς απήχθη στο Μεξικό
Άποψη του εστιατορίου από το οποίο απήχθη ομάδα θαμώνων στην πόλη Πουέρτο Βαγιάρτα του Μεξικού, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 REUTERS/David Diaz

Ένας γιος του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν (Joaquín "El Chapo" Guzmán) μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στα πρόσωπα που απήχθησαν από εστιατόριο στην τουριστική πόλη Πουέρτο Βαγιάρτα (Puerto Vallarta), στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας Χαλίσκο (Jalisco).

Επτά ένοπλοι απήγαγαν ομάδα έξι προσώπων, τα οποία φέρονται να ανήκουν στο επίφοβο καρτέλ Σιναλόα του Γκουσμάν, σε πολυτελές εστιατόριο στην καρδιά της πόλης τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Το Πουέρτο Βαγιάρτα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στο Μεξικό και προσελκύει πολλούς πλούσιους ξένους και Μεξικανούς.

«Υπάρχει πιθανότητα ο Ιβάν Γκουσμάν να είναι ανάμεσα στους απαχθέντες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Χαλίσκο Εδουάρδο Αλμαγέρ (Jesús Eduardo Almaguer Ramírez), μιλώντας σε μεξικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο. Ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν ψεύτικες ταυτότητες.

O Ιβάν Γκουσμάν (Iván Archivaldo Guzmán) είναι ένας από τους τρεις γιους του Ελ Τσάπο από τον πρώτο του γάμο στη Σιναλόα το 1997.

Η νέα γενιά των καρτέλ

Στη συγκεκριμένη πολιτεία δρα το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (Cártel de Jalisco Nueva Generación – CJNG), το οποίο έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ισχυρές συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια.

Ο Γκουσμάν ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο μέχρι τη σύλληψή του τον περασμένο Ιανουάριο. Έξι μήνες νωρίτερα, είχε αποδράσει από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο κεντρικό Μεξικό διαμέσου υπόγειας στοάς μήκους σχεδόν δύο χιλιομέτρων.

Οι δικηγόροι του επιδιώκουν να εμποδίσουν την επικείμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ