ΚΟΣΜΟΣ

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε Λουιζιάνα και Καλιφόρνια τρέπουν σε φυγή τους πολίτες

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε Λουιζιάνα και Καλιφόρνια τρέπουν σε φυγή τους πολίτες
Ο Ριτσαρντ Ρόσι (Richard Rossi) και ο τετράχρονος δισέγγονός του Justice περπατούν στα νερά, αναζητώντας κάποιο ψηλό σημείο, όταν το σπίτι τους πλημμύρισε στο Σεντ Αμάντ (St. Amant) της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 REUTERS/Jonathan Bachman TPX IMAGES OF THE DAY

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Λουιζιάνα (Lousiana) το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν την απομάκρυνση 30.000 και πλέον κατοίκων από τις εστίες τους και τον θάνατο επτά ανθρώπων, ενώ στην Καλιφόρνια, που πλήττεται από μία ξηρασία δίχως ιστορικό προηγούμενο, νέα πυρκαγιά έτρεψε σε φυγή χιλιάδες πολίτες.

Στις νότιες ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς έκανε λόγο για πλημμύρες «δίχως προηγούμενο» κατά τη διάρκεια των οποίων 30.000 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι 14.000 από αυτούς βρήκαν κατάλυμα σε καταφύγια, κυρίως στο Μπατόν Ρουζ (Baton Rouge) και τα προάστιά του.

Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος επτά ανθρώπων, δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας της Λουιζιάνα Μάικ Έντμονσον (Mike Edmonson), προειδοποιώντας όμως ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο βαρύς.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από ελικόπτερο των αρχών του Μπατόν Ρουζ κατέγραψαν ολόκληρες περιοχές να βρίσκονται κάτω από το νερό και δρόμους, δάση και κατοικημένες συνοικίες να έχουν καλυφθεί από βουνά λάσπης.

Το επίπεδο των υδάτων σε διάφορους ποταμούς και υδατορεύματα αναμενόταν να παραμείνει ασυνήθιστα αυξημένο έως σήμερα τουλάχιστον, αν και κατά τόπους το επίπεδο των νερών αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί για περίπου 40.000 επιχειρήσεις και κατοικίες.

Χθες Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευθούν ομοσπονδιακά κεφάλαια αρωγής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύμφωνα με την Εθνοφρουρά της Λουιζιάνα, περίπου 1.700 στρατιωτικοί κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσαν οι πλημμύρες, κυρίως γύρω από την πρωτεύουσα Μπατόν Ρουζ. Η βροχόπτωση έφθασε τα 50 εκατοστά κατά τόπους μέσα σε δύο ημέρες, όπως διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία. Έχει κινητοποιηθεί και ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος διανέμει τρόφιμα, πόσιμο νερό, κουβέρτες και άλλα.

Ξηρασία και εμπρησμοί στην Καλιφόρνια

Και ενώ η κατάσταση στη Λουιζιάνα θυμίζει την καταστροφή του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους το 2005, οι Καλιφορνέζοι βρίσκονται αντιμέτωποι με επίσης φρικτές μνήμες.

Περίπου 160 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, σε μια περιοχή που είχε πληγεί σκληρά από πυρκαγιά γιγαντιαίων διαστάσεων το 2015, οι φλόγες τρομοκρατούν ξανά τον πληθυσμό από το Σάββατο. Η λεγόμενη Clayton Fire έχει απανθρακώσει ήδη πάνω από 16.000 στρέμματα και οι 1.700 άνδρες της πολιτειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να θέσουν υπό έλεγχο παρά μόνο το 5% των μετώπων, σύμφωνα με την Cal Fire, αρμόδια υπηρεσία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην πολιτεία.

Πάνω από 175 κτίρια έχουν καταστραφεί και η φωτιά συνεχίζει να κινείται επιθετικά προς τον βορρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πάνω από 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Το 2015, 1.300 κατοικίες και 310.000 στρέμματα είχαν απανθρακωθεί στην ίδια περιοχή, μετά το πέρασμα της Valley Fire που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο σερίφης της Κομητείας Λέικ (Lake County) Μπράιαν Μάρτιν (Brian Martin) ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 40χρονου άνδρα ονόματι Ντέιμιν Άντονι Πάσιλκ (Damin Anthony Pashilk), ο οποίος κατηγορείται για πολλαπλούς εμπρησμούς από πρόθεση. Ο άνδρας φέρεται να προκάλεσε «αναρίθμητες φωτιές» κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την Cal Fire, κι αντιμετωπίζει κατηγορίες για τουλάχιστον 17 εμπρησμούς.

Νοτιότερα, η αποκαλούμενη Soberanes Fire στοίχισε τη ζωή σε έναν χειριστή μπουλντόζας, τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους κι απανθράκωσε 300.000 στρέμματα. Έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο κατά το 60%. Περίπου 4.100 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ