ΚΟΣΜΟΣ

Ο γιος του Μπιν Λάντεν καλεί τους Σαουδάραβες να ανατρέψουν τους Σαούντ

Ο γιος του Μπιν Λάντεν καλεί τους Σαουδάραβες να ανατρέψουν τους Σαούντ
Ξένοι εργάτες που δουλεύουν για λογαριασμό του Saudi Binladin Group –της πολεθνικής κατασκευαστικής της οικογένειας Μπιν Λάντεν– προσέρχονται για τον τελικό διακονονισμό στα μισθολογικά τους ζητήματα, στα κεντρικά του ομίλου στο Ριάντ (Riyadh), την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 REUTERS/Faisal Al Nasser/File Photo

Ο γιος του Οσάμα Mπιν Λάντεν κάλεσε τους Σαουδάραβες να «ανατρέψουν» το καθεστώς του βασιλείου και να «ελευθερώσουν» τη χώρα τους από την επιρροή των ΗΠΑ, σε ηχητικό μήνυμά του το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα η υπηρεσία παρακολούθησης των τζιχαντιστικών ιστοτόπων SITE.

Ο Χάμζα Mπιν Λάντεν (Hamza bin Laden) καλεί τους σαουδάραβες νέους κι όσους «είναι ικανοί να πολεμήσουν» να ενταχθούν στην οργάνωση Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, που έχει ορμητήριο τη γειτονική Υεμένη, για να «αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία» στις μάχες.

Το μήνυμα που αναπαρήγαγε η SITE δεν έχει ημερομηνία.

Ο 23χρονος Χάμζα είναι ένας από τους πολλούς γιους του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο τελευταίος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν τον Μάιο του 2011. Αντικαταστάθηκε στην ηγεσία της Αλ Κάιντα από τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι (Ayman al-Zawahiri).

Από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος θεωρήθηκε ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ είχε αφαιρεθεί η σαουδαραβική υπηκοότητα το 1994, εξαιτίας της υποστήριξής του σε ισλαμιστικές οργανώσεις, αλλά και των φετφάδων που εξέδιδε εναντίον της κυβέρνησης στο Ριάντ (Riyadh) και εναντίον των Αμερικανών.

Σπόρος και θερισμός

Ο Χάμζα ήταν ο αγαπημένος γιος του πρώην αρχηγού της Aλ Κάιντα, που ήθελε να τον κάνει διάδοχό του. Aυτό προέκυψε από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που πήραν μαζί τους οι αμερικανοί καταδρομείς μετά την έφοδο στο κρυσφήγετο του πιο καταζητούμενου άντρα παγκοσμίως στο Αμποταμπάντ (Abbottabad) του Πακιστάν το 2011. Ο Χάμζα είχε γράψει στον πατέρα του και τον είχε διαβεβαιώσει για τη βούλησή του να ενταχθεί στην τζιχάντ.

Στην πέμπτη επέτειο του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν, ειδικοί είχαν σημειώσει ότι η επιρροή του Χάμζα Μπιν Λάντεν είναι πλέον μεγαλύτερη από εκείνη του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στους κόλπους του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου τον πιο επικίνδυνο βραχίονα του δικτύου της Αλ Κάιντα. Με βάση αυτήν την εκτίμηση εξαπολύουν συχνά αεροπορικά πλήγματα –πολλές φορές με μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη– εναντίον ηγετικών στελεχών και μαχητών της στην Υεμένη.

Η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου προέκυψε με τη συνένωση των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και στην Υεμένη. Επωφελήθηκε δε από την αποδυνάμωση της κεντρικής κυβέρνησης το 2011 στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου για να εδραιωθεί στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Υεμένη παραμένει σε χαοτική κατάσταση, εν μέσω του πολέμου ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Aλ Ραμπ Μανσούρ Aλ Χαντί (Abd Rabbuh Mansur Hadi), τις οποίες υποστηρίζει η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ, και των σιιτών ανταρτών Χούτι (Houthi), οι οποίοι έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά (Sana'a).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ