ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο: Διώχνουν με τη βία άστεγους από την Κοπακαμπάνα

Ρίο: Διώχνουν με τη βία άστεγους από την Κοπακαμπάνα
Κάτοικοι περπατούν κατά μήκος ενός παράδρομου κάτω από τη γέφυρα της οδού ταχείας κυκλοφορίας Transolimpica BRT, που διασχίζει τη παραγκούπολη Βιλα Ουνιάο (Vila Uniao) με κατεύθυνση τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις Deodoro και Barra da Tijuca. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη φαβέλα την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 REUTERS/Nacho Doce TPX IMAGES OF THE DAY

Οι άστεγοι απομακρύνονται καταναγκαστικά και ακόμη και βίαια μέσα στη νύχτα από τουριστικές περιοχές του Ρίο ντε Τζανέιρο (Rio de Janeiro) εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενεί η πόλη.

Αυτό καταγγέλλει βραζιλιάνικη μη κυβερνητική οργάνωση, όμως οι αρχές διαβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας με τη θέλησή τους.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Projeto RUAS, κατά τη διάρκεια της ημέρας, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προτείνουν τη μεταφορά κάποιων από τους άστεγους της πόλης σε κέντρα φιλοξενίας σε μεγάλη απόσταση από τα στάδια όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο αριθμός των αστέγων αυτών υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 5.500.

Αργά τη νύχτα όμως, η αστυνομία αναγκάζει βίαια τους άστεγους να εγκαταλείψουν το νότιο τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονται η παραλία Κοπακαμπάνα (Cobacabana) και οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προσθέτει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Οι άστεγοι απομακρύνονται καταναγκαστικά. Έχουμε λάβει καταγγελίες για ξυλοδαρμούς», τόνισε ο εκπρόσωπος της Project Ruas Μουρίλο Σαμπίνου (Murillo Sabino).

«Δημιουργείται η αίσθηση πως (ο δήμος) προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους, για να μην φαίνεται ότι υπάρχει τόσο μεγάλη φτώχεια στο Ρίο», εξήγησε ο Σαμπίνου.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του δήμου του Ρίο ντε Τζανέιρο αντέτεινε ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους για να μην είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

«Το ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους είναι κοινή πρακτική. Δεν έχω ενημερωθεί για (σ.σ. βίαιες ή αναγκαστικές) απομακρύνσεις (άστεγων) που να σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», επέμεινε η εκπρόσωπος, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

https://www.instagram.com/p/p

Οι κουρείς Rafael και Diego της Barbearia Carioca (@barbacarioca) κουρεύουν και ξυρίζουν άστεγους στη μεσοαστική συνοικία του Μποταφόγκο (Botafogo) στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έναν μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων - Πηγή: Instagram @projetoruas Em Botafogo

Η άλλη όψη των Αγώνων

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου ζούσαν, λόγω της συγκεκριμένης διοργάνωσης καθώς και διαφόρων άλλων αθλητικών διοργανώσεων μετά το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του δημοτικού συμβουλίου.

Οι περισσότεροι άστεγοι της πόλης βρίσκουν απασχόληση μόνο στην παραοικονομία. Ανακυκλώνουν μέταλλα και άλλα σκουπίδια, ανέφερε ο Σαμπίνου, επικαλούμενος στοιχεία από την πιο πρόσφατη απογραφή πληθυσμού του Ρίο.

Πάνω από το 60% των άστεγων στο Ρίο έχουν γεννηθεί στην πολιτεία. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις οι κάτοικοι των οποίων εξασφαλίζουν τις περισσότερες φορές μόνο επισφαλείς θέσεις απασχόλησης και δεν έχουν συμβόλαια για τα ακίνητα όπου διαμένουν ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Σαμπίνου.

Η πλειονότητά τους κατέληξε στους δρόμους λόγω απολύσεων ή ενδοοικογενειακών προβλημάτων, και πολλοί άρχισαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών ή να καταφεύγουν στο αλκοόλ όταν έχασαν τα σπίτια τους, κατά τον ίδιο.

Αφού οι άστεγοι απομακρυνθούν από τις περιοχές γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μεταφερθούν σε άλλα σημεία της πόλης, συχνά δεν έχουν καν χρήματα να πάρουν το λεωφορείο ή άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς για να επιστρέψουν εκεί όπου ζουν κανονικά, τόνισε ο Σαμπίνου.

Υπολογίζεται ότι η βραζιλιάνικη μεγαλούπολη θα φιλοξενήσει συνολικά 500.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η οποία ολοκληρώνεται την 21η Αυγούστου (σ.σ. η τελετή λήξης θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ης Αυγούστου ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση της Μπραζίλια έχει αναπτύξει 85.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ