ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Βασανιστήρια και χιλιάδες θάνατοι στις συριακές φυλακές

Διεθνής Αμνηστία: Βασανιστήρια και χιλιάδες θάνατοι στις συριακές φυλακές
Ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου, ηλεκτροσόκ και βιασμούς καταγγέλουν πρώην κρατούμενοι των συριακών φυλακών REUTERS/Rodi Said

Τα φρικτά βασανιστήρια, που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές όπου το συριακό καθεστώς κρατεί τους αντιφρονούντες, έχουν οδηγήσει στο θάνατο 17.723 ανθρώπους από την έναρξη της συριακής κρίσης, τον Μάρτιο του 2011.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, φέρνει στο φως, μέσα από τις δραματικές μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος και στη στρατιωτική φυλακή της Σαϊντνάγια κοντά στη Δαμασκό, κάνοντας λόγο για την «ωμότητα στην πιο φρικτή μορφή της».

«Ο συστηματικός και εσκεμμένος χαρακτήρας των βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων στη φυλακή της Σαϊντνάγια καταδεικνύει ωμότητα στην πιο φρικτή μορφή της και κατάφωρη έλλειψη ανθρωπιάς», καταγγέλλει ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η ΜΚΟ, η οποία καταγγέλλει "παράνομες δίκες", κάνει επίσης λόγο για "ανεπαρκή τροφή, περιορισμένη ιατρική φροντίδα και απουσία κατάλληλων υγειονομικών εγκαταστάσεων" στις φυλακές, "μια απάνθρωπη και άγρια μεταχείριση".

Ηλεκτροσόκ, βιασμοί, εγκαύματα με νερό

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποστεί, μέσα σε πέντε χρόνια από τότε που ξεκίνησε η εμφύλια σύρραξη στη Συρία, φρικτά βασανιστήρια με μεθόδους που θυμίζουν μεσαίωνα, όπως αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες 65 επιζώντων από τα κολαστήρια του καθεστώτος.

Ηλεκτροσόκ, εγκαύματα με βραστό νερό και βιασμοί είναι κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το συριακό καθεστώς για να «σπάσει» τους αντιφρονούντες, σε μια πενταετία κατά την οποία σημειώνονται περισσότεροι από 300 θάνατοι τον μήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στην έκθεσή της γενικευμένα και συστηματικά βασανιστήρια σε όλους τους αμάχους που είναι ύποπτοι ως αντικαθεστωτικοί, καταγγέλλοντας "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας". Υπολογίζει μάλιστα τους νεκρούς σε περισσότερους από 17.700, εκτιμά όμως ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες βίαιες καταναγκαστικές εξαφανίσεις.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες από επιζώντες

Οι άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί από τις φυλακές-κολαστήρια, περιέγραψαν «άγρια» περιστατικά, όπως την «τελετή υποδοχής» τους, που περιελάμβανε σφοδρούς ξυλοδαρμούς με ράβδους από πλαστικό ή σίδηρο, ή ακόμα και με ηλεκτρικά καλώδια, ενώ οι περισσότεροι αφηγήθηκαν ότι είδαν ανθρώπους να πεθαίνουν στη φυλακή και ορισμένοι υποστήριξαν πως βρέθηκαν με πτώματα μέσα στο κελί τους.

«Μας μεταχειρίζονταν σαν ζώα. Είδα το αίμα να τρέχει, ποτάμι», αναφέρει στη μαρτυρία του ο Σάμερ, ένας δικηγόρος, μιλώντας για τους πρώην δεσμοφύλακές του στη διάρκεια της κράτησής του.

Ένας άλλος επιζών, ο Ομάρ, προκαλεί ανατριχίλα με τη μαρτυρία του, σύμφωνα με την οποία ένας δεσμοφύλακας υποχρέωσε δύο άνδρες να γδυθούν και διέταξε τον έναν να βιάσει τον άλλο, απειλώντας τον με θάνατο αν δεν υπάκουε.

2016 08 17T181204Z 798470602 S1AETVZSIEAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA MANBIJ

Πηγή: REUTERS/Rodi Said

Ο Σαΐντ, περιγράφει πως τον βίασαν μπροστά στα μάτια του πατέρα του με τη βοήθεια "ενός ηλεκτρικού ροπάλου", ενώ ο ίδιος ήταν κρεμασμένος από το ένα χέρι και είχε δεμένα τα μάτια.

Ο Σαλάμ, ένας δικηγόρος από το Χαλέπι που κρατήθηκε επί δύο χρόνια στη Σαϊντνάγια, δήλωσε πως "δεσμοφύλακες είχαν ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου έναν προπονητή του κουνγκ φου και άλλους πέντε κρατουμένους. Μετά είχαν ξυλοκοπήσει 14 άλλους, όλοι τους πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα. Έβλεπες το αίμα να τρέχει στο κελί τους".

Άλλος πρώην κρατούμενος αφηγείται πως μια μέρα ο εξαερισμός έπαψε να λειτουργεί και επτά κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία σε κέντρα κράτησης στα οποία επικρατούσε μεγάλος συνωστισμός.

Στη Σαϊντάγια, όπου κάνει πολύ κρύο τον χειμώνα, οι κρατούμενοι υποχρεώνονται να μένουν επί εβδομάδες σε υπόγεια κελιά χωρίς σκεπάσματα, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι έφαγαν κουκούτσια από ελιές και φλούδες από πορτοκάλι για να μην πεθάνουν από την πείνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ