ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστική έρευνα για τον θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Δικαστική έρευνα για τον θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Η ανασκαφή που έγινε στο σημείο που εκτιμούνταν ότι είχε ταφεί ο Λόρκα, ήταν άκαρπη (φωτογραφία αρχείου) EPA/ JUAN FERRERAS

Έρευνα για τον θάνατο του Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος θεωρείται ότι εκτελέστηκε το 1936 από δυνάμεις προσκείμενες στον στρατηγό και δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, ξεκίνησε μια δικαστής στην Αργεντινή.

Σημειώνεται ότι έρευνες για τον θάνατο του Λόρκα είχαν γίνει και στο παρελθόν, σταμάτησαν όμως έπειτα από μια άκαρπη ανασκαφή που έγινε το 2009 στην περιοχή κοντά στην ισπανική πόλη Γρανάδα όπου θεωρούνταν ότι είχε ταφεί.

Σχετικό αίτημα, για να ανοίξει ξανά η υπόθεση διατύπωσε μια ισπανική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων με την ονομασία Ένωση για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης, ζητώντας συγκεκριμένα από την Αργεντινή ομοσπονδιακή δικαστή Μαρία Σερβίνι να αναλάβει την υπόθεση.

Η Σερβίνι είχε ήδη αρχίσει να εξετάζει εγκληματικές πράξεις της εποχής του Φράνκο, από βασανιστήρια μέχρι εξωδικαστικές δολοφονίες. Ο Φράνκο άσκησε την εξουσία για περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον ισπανικό εμφύλιο του 1936-1939.

Ο πιο γνωστός δικαστής ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ισπανίας, Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ξεκίνησε την έρευνα των εγκλημάτων της εποχής του Φράνκο το 2008, αλλά αργότερα την αρχειοθέτησε, λόγω της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος.

Η ισπανική οργάνωση ζήτησε από την Σερβίνι, να αναλάβει την περίπτωση του Γκαρθία Λόρκα πρώτη φορά τον Απρίλιο. "Η δικαστής ζήτησε από τα δικαστήρια στη Μαδρίτη να παραδώσουν τον φάκελο της υπόθεσης στην οργάνωση", είπε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή στο αργεντινικό δικαστικό σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ