ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ αξιώνει την «άμεση διακοπή» των μαχών στο Χαλέπι

Η ΕΕ αξιώνει την «άμεση διακοπή» των μαχών στο Χαλέπι
REUTERS/Rodi Said

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αξίωσαν την Πέμπτη «την άμεση διακοπή» των μαχών στο Χαλέπι, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων και η συνέχιση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Το αίτημα αφορά το να «επιτραπούν οι ιατρικές διακομιδές, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκατασταθούν βασικές υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης», υπογράμμισε η Μογκερίνι, διευκρινίζοντας ότι μιλά εξ ονόματος της «Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της».

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την κλιμάκωση της βίας, τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς οι οποίοι θέτουν ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων», αναφέρει η επικεφαλής.

Ακόμη, επισήμανε «την πρωταρχική ευθύνη» του συριακού καθεστώτος να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό και κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι διαπράττει «υπερβολικές και δυσανάλογες επιθέσεις». Η ΕΕ, υπενθύμισε η Μογκερίνι, υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια «πολιτική» διευθέτησης της σύρραξης στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 290.000 άνθρωποι από το 2011.

Νωρίτερα, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη συριακή σύρραξη, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, κατήγγειλε από τη Γενεύη ότι καμιά αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει καταφέρει να μπει σε πολιορκημένες κοινότητες στη Συρία εδώ κι έναν μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ