ΚΟΣΜΟΣ

Σελίμ Γενέλ: Να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία μέχρι το 2023

Σελίμ Γενέλ: Να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία μέχρι το 2023
REUTERS/Francois Lenoir

Την επιθυμία να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το 2023 εξέφρασε, μεταξύ, άλλων ο Τούρκος πρέσβης Σελίμ Γενέλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το γεγονός ότι το 2023 η τουρκική δημοκρατία θα γίνει 100 ετών. «Θα ήταν το επιστέγασμα για τη χώρα μου το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μας δεν θα ήταν μακροπρόθεσμα αποδεκτό να μην ανήκουμε στην ΕΕ. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρέσβης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις προθέσεις της ΕΕ να άρει την υποχρεωτική βίζα για τους Τούρκους πολίτες και ζητάει εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες για τη σχεδιαζόμενη απελευθέρωσή της. Δεν αποκλείει όμως ότι είναι ακόμα δυνατή, ενώ θεωρεί πως θα ήταν απαράδεκτο να συμβεί μετά το 2016.

Παρόλα αυτά, έδειξε πως είναι αισιόδοξος για το γεγονός ότι η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες θα συμβιβαστούν στη διαμάχη για την αλλαγή του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου, ενώ πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Στην αντίθετη όχθη, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει συμφιλιωτικές διαθέσεις με την Τουρκία παρά τις προσφάτως τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τη διαρροή του εγγράφου που χαρακτήριζε την Τουρκία ως «πλατφόρμα δράσης» των τρομοκρατών της Μέσης Ανατολής. Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι βλέπει «μια ιδιαίτερη σχέση» μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας η οποία και θα παραμείνει έτσι.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε στον ίδιο συμφιλιωτικό τόνο: «ισχύει και για την Τουρκία το ότι μια καλή σχέση είναι προτιμότερη από μια τεταμένη και σε αυτό το πνεύμα συνομιλώ με τον πρόεδρο Ερντογάν».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ