ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Κουρτς: Η Βαλκανική Οδός πρέπει να παραμείνει κλειστή

Σ. Κουρτς: Η Βαλκανική Οδός πρέπει να παραμείνει κλειστή
REUTERS/Faisal Al Nasser

«Όσο τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φυλάσσονται επαρκώς, θα πρέπει να παραμείνει κλειστή η Βαλκανική Οδός» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα, κυρίως με ενίσχυση της Frontex. Σε ότι αγορά την Τουρκία σημείωσε ότι «έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια από την ευρωπαϊκή προοπτική της».

«Η Βαλκανική Οδός πρέπει να παραμείνει μακροπρόθεσμα κλειστή. Δεν μπορεί να είναι στόχος μας ένας πρόσφυγας να φεύγει από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, προς μία χώρα μη - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ. Όσο τα εξωτερικά μας σύνορα δεν φυλάσσονται, η παράνομη μετανάστευση μπορεί να εμποδίζεται μόνο έτσι», δηλώνει ο κ. Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post» και, ερωτώμενος αν η Ελλάδα μπορεί ως κράτος και ως οικονομία να σηκώσει αυτό το βάρος, κάνει λόγο για «ευθύνη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» η οποία θα πρέπει να ενισχύσει την FRONTEX και να την εξοπλίσει κατάλληλα. Δηλώνει δε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει σε αυτό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει την βασική αρχή από τα κράτη που έχουν σταματήσει επιτυχώς την προσφυγική ροή, όπως π.χ. η Ισπανία ή η Αυστραλία. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος ξεκινάει για να μπει παράνομα, δεν θα περάσει», συνεχίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και σε ερώτηση αν οι πρόσφυγες πρέπει να κρατούνται σε "στρατόπεδα συγκέντρωσης", όπως συμβαίνει στην Αυστραλία, επισημαίνει: «Αυτός ο όρος είναι μία επινόηση των ΜΜΕ. Στην πράξη συμβαίνει το ίδιο και στην Μυτιλήνη».

«Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να σταματούν σε ένα κεντρικό σημείο, να τους παρέχεται φροντίδα και στην ιδανική περίπτωση να επαναπροωθούνται» σημειώνει.

Ερωτώμενος αν η Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέτει ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ο κ. Κουρτς εκτιμά ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το «Σχέδιο Α», καθώς μια Ευρώπη ισχυρή και με αυτοπεποίθηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να φυλάξει η ίδια τα σύνορά της.

Αναδεικνύει δε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει σαφείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, ασκώντας πίεση π.χ. στις χώρες του Μαγκρέμπ, προκειμένου να πάρουν πίσω τους πολίτες τους, ακόμη και με την απειλή διακοπής της χρηματοδότησης. «Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί όχι μόνο τις αξίες της, αλλά και τα συμφέροντά της», δηλώνει χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κουρτς υποστηρίζει, ότι στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει ήδη εδώ και χρόνια απομακρυνθεί από το να είναι υποψήφια προς ένταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ