ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο αρνείται την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Το Βερολίνο αρνείται την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
REUTERS/Umit Bektas

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε την Παρασκευή πως ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αναφερθεί στην πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως η ενταξιακή διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο το Βερολίνο θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Τούρκου πρεσβευτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σελίμ Γενέλ περί ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ το 2023, -όταν θα εορταστούν τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας- ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης:

Η Τουρκία και η ΕΕ βρίσκονται σε μια διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ανοιχτό αποτέλεσμα. Κάποια κεφάλαια έχουν ανοίξει, άλλα όχι. Δηλώσαμε κατά τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένα ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αυτή τη στιγμή αδιανόητο να ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων. Άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Τουρκίας για παράδοση των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ επισήμανε ότι για αυτά τα θέματα υπάρχουν στην Γερμανία κανόνες οι οποίοι «ισχύουν για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, εντελώς ανεξάρτητα από το ποιος, πώς και τι ζητάει σε πολιτικό επίπεδο».

Αυτοί οι κανόνες όμως, διευκρίνισε, θα πρέπει να εξεταστούν σε κάθε περίπτωση για την οποία υποβάλλεται αίτημα στην γερμανική κυβέρνηση και η απόφαση θα ληφθεί σε νομική βάση, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε σχετικού πολιτικού αιτήματος.

Στο μεταξύ από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τουρκία ο υφυπουργός Μίχαελ Ροτ, ενώ η εκπρόσωπος Σαουσάν Σέμπλι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί την 'Αγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ