ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντ. Τουσκ ταξιδεύει στην Ευρώπη για την μετά-Brexit εποχή

Ο Ντ. Τουσκ ταξιδεύει στην Ευρώπη για την μετά-Brexit εποχή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/PATRICK SEEGER

Περιοδεία στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα -όπου θα συζητηθεί το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit- πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε ένα κάστρο έξω από τη γερμανική πρωτεύουσα χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης.

Ο Τουσκ σκοπεύει να συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, με σκοπό να συζητήσει το χειρισμό της εξόδου της Βρετανίας από τα δεσμά της Ένωσης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα, οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, εφόσον η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ως έναρξη της διαδικασίας της εξόδου.

Η Σύνοδος Κορυφής στη Μπρατισλάβα είναι «άτυπη», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την Ένωση, ωστόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει προσκληθεί.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μια μέρα μετά την ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης», στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ