ΚΟΣΜΟΣ

Δύο νήπια και τέσσερις ενήλικες Σύροι πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης

Δύο νήπια και τέσσερις ενήλικες Σύροι πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Δύο κοριτσάκια από τη Συρία, ηλικίας μόλις 8 μηνών και 5 ετών, πνίγηκαν μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους όταν το ξύλινο σκαρί που μετέφερε πρόσφυγες προς την Ευρώπη ανατράπηκε στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η τραγωδία σημειώθηκε την Πέμπτη σε απόσταση περίπου 22 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης, όταν το πλοιάριο στο οποίο είχαν στριμωχτεί 27 Σύροι πρόσφυγες ανατράπηκε και βυθίστηκε.

Εκτός από τα δύο μικρά παιδιά οι διασώστες ανέσυραν νεκρές δύο γυναίκες και έναν άνδρα ενώ αγνοείται άλλο ένα πρόσωπο που επέβαινε στο σκάφος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση της Μάλτας (MOAS) διαθέτει δύο πλοία που εκτελούν αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο, στην περιοχή μεταξύ της Ιταλίας και της Λιβύης. Στον εντοπισμό των ναυαγών βοήθησε και ένα αλιευτικό που έπλεε σε κοντινή απόσταση από το σημείο της τραγωδίας.

Οι 21 επιζώντες του ναυαγίου ανέφεραν ότι όλοι οι επιβάτες του μικρού σκάφους ήταν μέλη συνολικά οκτώ οικογενειών.

Ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.120 μετανάστες και πρόσφυγες από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος κάνει λόγο για αύξηση κατά 26% του αριθμού των θυμάτων μόνο φέτος.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διασώθηκαν ή κατάφεραν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές. Στη μεγάλη τους πλειονότητα προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ