ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι στη Δανία παίρνουν τα παιδιά τους από σχολεία του Γκιουλέν

Οι Τούρκοι στη Δανία παίρνουν τα παιδιά τους από σχολεία του Γκιουλέν
Φωτογραφία αρχείου από το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2006, όπου ανάμεσα σε πλήθος χιλίων διαδηλωτών μουσουλμάνες γυναίκες κρατούν πλακάτ έξω από τη πρεσβεία της Δανίας στο Βερολίνο, διαμαρτυρόμενες για τα σκίτσα του Μωάμεθ που δημοσίευσαν δανέζικες εφημερίδες Sean Gallup/Getty Images

Εκατοντάδες Τούρκοι που ζουν στη Δανία έβγαλαν τα παιδιά τους από σχολεία που φέρονται ότι σχετίζονται με τα ιδρύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen), του ιμάμη που κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Στο Facebook κυκλοφορεί κατάλογος που περιλαμβάνει δεκατέσσερα ιδιωτικά σχολεία, υπό τον τίτλο «Σώστε τα παιδιά σας από τα σχολεία της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», σύμφωνα με την μετάφραση που έκανε από τα τουρκικά το τηλεοπτικό κανάλι TV2 της Δανίας.

Το κανάλι μετέδωσε ότι 366 μαθητές τουρκικής καταγωγής δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία αυτά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το σχολείο Πριβατσκόλε (Privatskole) στο Χίλεροντ (Hillerød) της βορειοανατολικής Δανίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έφυγαν οι 45 από τους περίπου 180 μαθητές του. Οι γονείς «δεν τολμούν να γράψουν τα παιδιά τοςυ σε ένα σχολείο που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκρατικό», σχολίασε ο υποδιευθυντής Γιέργκεν Σκάστρουπ (Jørgen Skaastrup).

Η Χιζμέτ (Hizmet) –η οργάνωση που έχει ιδρύσει ο Γκιουλέν– στηρίζει πολλά σχολεία σε όλον τον κόσμο. Όμως, τα περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε άμεση σχέση μαζί του ή ότι διδάσκουν τις αντιλήψεις του.

«Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στο σχολικό πρόγραμμα οι στόχοι ή οι αξίες του Γκιουλέν», διαβεβαίωσε ο Σκάστρουπ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «ασφαλώς θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί μεταξύ των Τούρκων μελών του προσωπικού που εμπνέονται» από τον ιεροκήρυκα.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε μαζικές εκκαθαρίσεις για να απομακρύνουν τους υποστηρικτές του Γκιουλέν από τον δημόσιο βίο, τον στρατό, το δικαστικό σώμα, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο εξωτερικό.

Ο 75χρονος Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, αρνείται κάθε ανάμιξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ