ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα FBI για εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών σε σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία

Έρευνα FBI για εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών σε σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς (φωτογραφία αρχείου) EPA/DPA/ TIM BRAKEMEIER

Τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις στις ΗΠΑ ενός δικτύου διαφθοράς του οποίου φέρεται να ηγείτο ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ερευνούν το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές στις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, στις πιθανές διασυνδέσεις περιλαμβάνονται και εταιρείες των οποίων ηγούνται παράγοντες ενεργοί στο πολιτικό σκηνικό, όπως οι Πολ Μάναφορτ και Τόνι Ποντέστα.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει αμερικανικές εταιρείες αλλά και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν και διευκόλυναν το κύκλωμα διαφθοράς του κόμματος του Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το CNNi.

Την περασμένη Δευτέρα δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι ο Μάναφορτ έλαβε πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια τα οποία καταχωρίστηκαν σε κρυφά λογιστικά βιβλία του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς.

Ο Μάναφορτ διέψευσε κατηγορηματικά πως ενέχεται σε οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια. «Ουδέποτε έλαβα ούτε μία "πληρωμή εκτός των βιβλίων", όπως ψευδώς ανέφερε το "ρεπορτάζ" των New York Times, ούτε εργάστηκα ποτέ για τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας», τόνισε.

Πάντως ο Μάναφορτ –ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της εκστρατείας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ– δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNNi.

Η έρευνα εστιάζει στα πεπραγμένα άλλων εταιρειών που συνδέονται με την προηγούμενη ουκρανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Podesta Group, μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων και εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων της οποίας ηγείται ο Τόνι Ποντέστα. Σημειώνεται ότι ο αδελφός του Τόνι Ποντέστα, ο Τζον Ποντέστα, ηγείται της εκστρατείας για την εκλογή της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η εταιρεία Podesta Group έχει προσλάβει μια ανεξάρτητη νομική εταιρεία για να ερευνήσει εάν παραπλανήθηκε από το Κέντρο για μια Σύγχρονη Ουκρανία, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία συνδέεται με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της.

Το FBI δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την έρευνα, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, ανέφερε ότι παραμένει «δεσμευμένο να συνδράμει» στις προσπάθειες «να ανακτηθούν κλεμμένοι πόροι εκ μέρους του λαού της Ουκρανίας». Ουκρανοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Γιανουκόβιτς και το κόμμα του πως ενέχονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Γιανουκόβιτς κατέφυγε στη Ρωσία μετά την εξέγερση και την ανατροπή του το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ