ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Την βοήθεια της Γερμανίας για το δίκτυο Γκιουλέν ζητά η ΜΙΤ

Τουρκία: Την βοήθεια της Γερμανίας για το δίκτυο Γκιουλέν ζητά η ΜΙΤ
Σύμφωνα με την ΜΙΤ, πολλοί υποστηρικτές του Γκιουλέν διέφυγαν στο εξωτερικό. (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Charles Mostoller/File photo

Τη συμβολή όλων των αρμόδιων γερμανικών φορέων φέρεται να ζήτησε η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία (ΜΙΤ), στην έρευνα κατά των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στη Γερμανία, αλλά και στην απέλασή τους στην Τουρκία.

Αυτό αποκαλύπτει το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ενώ σύμφωνα με την ΜΙΤ, πολλοί υποστηρικτές του Γκιουλέν διέφυγαν στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογαν προσπαθεί τώρα να κερδίσει τη Γερμανία στη σκληρή τακτική του κατά της κοινότητας Γκιουλέν, όπως αναφέρει το Spiegel σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοσή του.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για σαράντα άτομα και έχει κάνει αίτηση να απελαθούν στην Τουρκία τρία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης στην πρεσβεία του Βερολίνου, Ουφούκ Γκεζέρ, έχει επανειλημμένα κάνει κρούση για τον Γκιουλέν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, Τούρκοι διπλωμάτες έχουν απευθυνθεί σε έντεκα τοπικές κυβερνήσεις ομοσπονδιακών κρατιδίων για να ζητήσουν κοινή αντιμετώπιση. Εν τούτοις, όλες απέρριψαν το τουρκικό αίτημα να τεθεί υπό παρακολούθηση η κοινότητα Γκιουλέν απο την γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ