ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Εγκληματίας και βιαστής ανηλίκου ο διπλωμάτης που αυτομόλησε στη Ν. Κορέα

Β. Κορέα: Εγκληματίας και βιαστής ανηλίκου ο διπλωμάτης που αυτομόλησε στη Ν. Κορέα
REUTERS TV

Ως εγκληματία που είχε λάβει διαταγή να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα για ανάκριση, χαρακτηρίζει η Πιονγκγιάνγκ, σε μια πρώτη της αντίδραση, τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της που αυτομόλησε στη Νότια Κορέα.

Ο λιποτάκτης, Τάε Γιονγκ-Χο, δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στη Βρετανία, καταχράσθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, βίασε έναν ανήλικο και κατασκόπευε για λογαριασμό της Σεούλ, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το πρακτορείο επέκρινε εξάλλου τη Βρετανία επειδή επέτρεψε σε αυτή την «ανθρώπινη σαπίλα» να αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, υποστηρίζοντας πως η Πιονγκγιάνγκ είχε ειδοποιήσει εκ τον προτέρων το Λονδίνο για τα εγκλήματα αυτά και είχε ζητήσει την έκδοσή του.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση σε μια φυγή που ήταν μια σοβαρή αναποδιά για τη δικτατορία του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, οι αυτομολήσεις διπλωματών είναι σπάνιες καθώς η Βόρεια Κορέα, ολοένα και πιο απομονωμένη στη διεθνη σκηνή λόγω του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματός της, διατηρεί σχετικά λίγες πρεσβείες.

Προηγουμένως είχαν αυτομολήσει το 1997 ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής στην Αίγυπτο και πέρυσι ένας διπλωμάτης που υπηρετούσε στην Αφρική.

Κάθε προδοσία διπλωμάτη αποτελει σοβαρή αναποδιά για την Πιονγκγιάνγκ. Όμως η λιποταξία του Τάε Γιονγκ-Χο έχει τελείως διαφορετική σημασία, καθώς στο Λονδίνο βρίσκεται μια από τις αντιπροσωπείες της Βόρειας Κορέας με τη μεγαλύτερη αίγλη.

Ο Τάε εργαζόταν επί δέκα χρόνια στην πρεσβεία αυτή, χρονική διάρκεια εντελώς ασυνήθιστη για θέση με τέτοια αίγλη. Η λιποταξία του είναι βέβαιο ότι διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι η γυναίκα του και τα παιδιά του ζούσαν μαζί του.

Αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο, καθώς ορισμένοι διπλωμάτες οφείλουν να αφήνουν τη γυναίκα και τα παιδιά τους στη χώρα, ακριβώς για να προλαμβάνεται οποιαδήποτε βούληση για φυγή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ