ΚΟΣΜΟΣ

Προσωπικά αντικείμενα του Μοχάμεντ Άλι βγαίνουν σε δημοπρασία

Προσωπικά αντικείμενα του Μοχάμεντ Άλι βγαίνουν σε δημοπρασία
Άλι (δεξιά) εναντίον Φόρμαν (αριστερά) στην ιστορική αναμέτρηση του 1974 EPA

Προσωπικά αντικείμενα του Κάσιους Κλέι, γνωστότερου και ως Μοχάμεντ Άλι, όπως η ζώνη που κατέκτησε το 1974 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας και μία χειρόγραφη επιστολή, όπου αναφέρεται στην απόφασή του να ασπαστεί το Ισλάμ, πρόκειται να δημοπρατηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτή είναι η μεγαλύτερη δημοπρασία που διοργανώνεται μετά το θάνατο του διάσημου πυγμάχου, τον περασμένο Ιούνιο. Θα περιλαμβάνει, επίσης, τη στολή που φορούσε στον αγώνα του ενάντια στον Τζορτζ Φόρμαν το 1974 (φωτό), αλλά και τα γάντια με τα οποία αγωνίστηκε ενάντιον του Σόνι Λίστον, το 1964.

Η επιστολή που έστειλε ο 'Αλι στο περιοδικό Life το 1964 και με την οποία εξηγεί τους λόγους που ασπάζεται το Ισλάμ και την αλλαγή του ονόματός του από Κάσιους Κλέι σε Μοχάμεντ 'Αλι, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια στη δημοπρασία.

Η ζώνη που κατέκτησε το 1974 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας, ήταν η πρώτη που κέρδισε ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών και εκτιμάται ότι στη δημοπρασία θα ξεπεράσει τα 600.000 δολάρια.

Ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε στις 4 Ιουνίου του 2016, σε ηλικία 74 χρόνων, ύστερα από μακρά μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον. Ο θάνατός του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και στην κηδεία του, που έγινε στη γενέτειρά του, το Λούσβιλ, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες θαυμαστές του από κάθε γωνιά της Γης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ