ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών στις ανατολικές ακτές του Χονσού

Ιαπωνία: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών στις ανατολικές ακτές του Χονσού
Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, μία ημέρα πριν από την τέταρτη επέτειο του μεγάλου σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν τις ανατολικές ακτές της κεντρικής Ιαπωνίας. Εικονίζεται μία γυναίκα που τραβά φωτογραφία μπροστά από το αποκαλούμενο «δέντρο–θαύμα» στην πόλη Ρικουζεντακάτα (Rikuzentakata) της επαρχίας Ιουάτε Chris McGrath/Getty Images

Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών –η τρίτη μέσα σε διάστημα τριών ημερών στην ίδια περιοχή– σημειώθηκε σήμερα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Από τον σεισμό δεν προκλήθηκαν ζημιές και δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από την πόλη Μιγιάκο (Miyako) του νομού Ιουάτε (Iwate), ανέφερε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Όπως και η προηγούμενη δόνηση των 5,3 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή, έτσι και η σημερινή προερχόταν από εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Στην περιοχή αυτή καταγράφεται κάθε χρόνο το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο.

Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (Kumamoto), στα νοτιοδυτικά, σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι.

Τον Μάρτιο του 2011, ένας πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που τον ακολούθησε σκότωσαν 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα (Fukushima), 250 περίπου χιλιόμετρα νοτιότερα από το σημερινό επίκεντρο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ