ΚΟΣΜΟΣ

Οριστική αποκατάσταση σχέσεων Τουρκίας–Ισραήλ μετά από έξι χρόνια

Οριστική αποκατάσταση σχέσεων Τουρκίας–Ισραήλ μετά από έξι χρόνια
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP) στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016 Hakan Goktepe/Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ, η οποία βάζει τέλος στην εξαετή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Anadolu.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουνίου, το Ισραήλ θα καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση ύψους 20 εκατ. δολαρίων (περίπου 18 εκατ. ευρώ).

Η Τουρκία από την πλευρά της θα παύσει τη δίωξη σε βάρος των πρώην αρχηγών του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στην επιχείρηση εναντίον ενός τουρκικού πλοίου Mavi Marmara που συμμετείχε σε αποστολή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιχείρηση εκείνη, το 2010, είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές.

Το 2014, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου του Ισραήλ στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι (Gabriel «Gabi» Ashkenazi).

«Το Ισραήλ χαιρετίζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι αναμένει την επιστροφή των πρεσβευτών και στις δύο χώρες, όπως είχε υποσχεθεί πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσοβλου (Mevlüt Çavuşoğlu).

Η κατάθεση της συμφωνίας στο κοινοβούλιο και η επικύρωσή της καθυστέρησαν λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος ένα μήνα πριν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ