ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Έχασε τη μάχη ο 10χρονος αδελφός του «αγοριού στο ασθενοφόρο»

Χαλέπι: Έχασε τη μάχη ο 10χρονος αδελφός του «αγοριού στο ασθενοφόρο»
Ο πεντάχρονος Ομράν Ντακνίς και η αδερφή του κάθονται στο ασθενοφόρο, έχοντας διασωθεί από τον αεροπορικό βομβαρδισμό που έπληξε τη γειτονιά al-Qaterji στο νοτιοανατολικό Χαλέπι, την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 REUTERS/Mahmoud Rslan

Ο Αλί, ο 10χρονος αδελφός του Ομράν –του αγοριού στο ασθενοφόρο που η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου μετατρέποντάς τον σε σύμβολο της φρίκης στο Χαλέπι– έχασε τη ζωή του από τη βόμβα που τραυμάτισε και τα αδέρφια του.

Τη στιγμή της επίθεσης την περασμένη Τετάρτη, ο Αλί Ντακνίς (Ali Daqneesh) έπαιζε στον δρόμο με τους φίλους του.

Ο Ομράν (Omran) και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που ήταν στο σπίτι βγήκαν από τα συντρίμμια με τη βοήθεια διασωστών. Ο Αλί, όμως, είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Το Σάββατο, τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό, έγινε γνωστό πως ο Αλί υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Σύρος ακτιβιστής Κενάν Ραχμάνι (Kenan Rahmani) έγραψε στο διαδίκτυο:

Ο Ομράν έγινε το «παγκόσμιο σύμβολο της συμφοράς στο Χαλέπι», αλλά για τους περισσότερους είναι απλά αυτό –ένα σύμβολο. Ο Αλί είναι η πραγματικότητα: Καμία ιστορία στη Συρία δεν έχει χαρούμενο τέλος.

Το σπίτι της οικογένειας Ντακνίς στη γειτονιά al-Qaterji του ανατολικού Χαλεπίου έχει καταρρεύσει.

Ο πατέρας των παιδιών ζήτησε να μην κατονομαστεί παρά μόνο με το όνομα Αμπού Αλί (Abu Ali), που σημαίνει ο «πατέρας του Αλί». Συνηθίζεται στον αραβικό κόσμο να παίρνουν οι άντρες τιμητικά παρατσούκλια με τη λέξη «Αμπού» συνοδευόμενη από το όνομα ενός αγαπημένου τους προσώπου, μιας αγαπημένης τους συνήθειας ή ακόμα και ενός αντικειμένου.

Η οικογένεια δέχεται συλλυπητήρια έξω από το σπίτι που τους φιλοξενεί προσωρινά. Μέσα, ο Ομράν και τα τρία αδέρφια του θα συνεχίσουν να ζουν με την ανάμνηση ενός παιχνιδιού που δεν τελείωσε ποτέ.

Ο υπόλοιπος κόσμος, απλώς, θα θυμάται ένα αγόρι ως σύμβολο –ούτε κάν την αδερφή του που βρέθηκε μαζί του στο ίδιο ασθενοφόρο, μένοντας εκτός πλάνου.

Συνολικά, ο πόλεμος έχει πλήξει 8,4 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία, δηλαδή πάνω από το 80% του συνόλου, που είτε βρίσκονται στην πατρίδα τους είτε έχουν μετατραπεί σε προσφυγόπουλα, σύμφωνα με τη UNICEF.

Ένα στα τρία παιδιά στη Συρία έχουν γνωρίσει μόνο τον πόλεμο· δεν ξέρουν πώς είναι η ειρήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ