ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο: Η αστυνομία γκρέμισε φαβέλα διαμαρτυρίας

Ρίο: Η αστυνομία γκρέμισε φαβέλα διαμαρτυρίας
REUTERS/Ricardo Moraes

Την ψεύτικη φαβέλα που είχαν στήσει ακτιβιστές στην Κόπα Καμπάνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο διέλυσε με τη βία η αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου με τη δικαιολογία ότι η εγκατάσταση εμπόδιζε την πρόσβαση πολιτών και παραθεριστών στην παραλία.

Τις παράγκες είχε στήσει η οργάνωση Rio de Paz, ενώ για να ενισχύσουν το μήνυμά τους για τη φτώχεια αλλά και την ανομία που επικρατεί στη χώρα, είχαν φτιάξει έναν ανοιχτό υπόνομο, όπου μέσα είχαν καρφώσει μια σημαία της Βραζιλίας διάτρητη από σφαίρες.

Αρχικά συνεργεία του δήμου ζήτησαν από τους ακτιβιστές να ξεστήσουν την ψεύτικη φαβέλα και όταν εκείνοι αρνήθηκαν τότε επενέβη η αστυνομία.

Οι ακτιβιστές κάθισαν στην αμμουδιά –πολλοί με ταινία στα στόματα, για να συμβολίσουν τη φίμωση των αποκλεισμένων του Ρίο– καθώς οι φρουροί διέλυαν τις ξύλινες παράγκες πλάι στους Ολυμπιακούς Κύκλους, το σύμβολο των αγώνων που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες στην παραλία.

Ο δήμος του Ρίο παρέπεμψε για σχόλια στην Εθνοφρουρά, η οποία δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναζήτησε κάποιον εκπρόσωπό της για να σχολιάσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ