ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Έτοιμος να φτάσει ως το τέλος με την απεργία πείνας ο Φαρίνιας

Κούβα: Έτοιμος να φτάσει ως το τέλος με την απεργία πείνας ο Φαρίνιας
Από τις 20 Ιουλίου που ξεκίνησε τώρα τη διαμαρτυρία του, ο Φαρίνιας έχει ήδη νοσηλευτεί τρεις φορές αφού έχασε τις αισθήσεις του. (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Enrique De La Osa/File Photo

Έτοιμος να φτάσει ως το τέλος δηλώνει ο αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας, που συνεχίζει για δεύτερο μήνα την απεργία πείνας, με αίτημα να σταματήσουν οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια που υφίστανται οι αντιφρονούντες στην Κούβα.

Ο 54χρονος σταμάτησε να λαμβάνει τροφή και υγρά στις 20 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να εισακουσθεί το αίτημά του από την κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο να τερματιστούν "οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια" κατά των αντιφρονούντων.

"Δηλώνει έτοιμος να φτάσει ως το τέλος", δήλωσε στο AFP ο Χόρχε Λουίς Αρτίλες, εκπρόσωπος του Φαρίνιας, που το 2010 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Αρτίλες πρόσθεσε ακόμη από την Σάντα Κλάρα ότι "κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει έρθει εδώ και δεν έχουμε λάβει ούτε ένα μήνυμα".

Από το 2005 ο Φαρίνιας έχει κάνει σχεδόν 30 απεργίες πείνας. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του 2010, όταν δεν είχε δεχθεί τροφή για 100 ημέρες. Από τις 20 Ιουλίου που ξεκίνησε τώρα τη διαμαρτυρία του, ο Φαρίνιας έχει ήδη νοσηλευτεί τρεις φορές αφού έχασε τις αισθήσεις του. Στο νοσοκομείο του χορηγήθηκε τροφή και ενυδατώθηκε ενδοφλεβίως.

Κάθε πρωί τον επισκέπτεται μια ιατρική ομάδα. "Έχει υπνηλία, πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, στην πλάτη, είναι πολύ αδύναμος, πολύ κουρασμένος", σημείωσε ο Αρτίλες.

Σε επιστολή που απηύθυνε τον Ιούλιο στον Ραούλ Κάστρο, ο Φαρίνιας εξηγούσε ότι θα κάνει αυτήν την απεργία πείνας έως ότου ο Κουβανός πρόεδρος δεσμευτεί ότι οι αντιπολιτευόμενοι δεν θα "βασανίζονται και δεν θα ξυλοκοπούνται" πια και "δεν θα τους απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν", όπως είχε δηλώσει στο AFP.

Η κουβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Κούβα, δεν έχει αντιδράσει στις δηλώσεις αυτές, τις οποίες έχει αγνοήσει και ο κουβανικός Τύπος, ο οποίος ελέγχεται από το κράτος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ