ΚΟΣΜΟΣ

Η ιρακινή κυβέρνηση απαγχόνισε 36 τζιχαντιστές για τη «σφαγή του Σπάισερ»

Η ιρακινή κυβέρνηση απαγχόνισε 36 τζιχαντιστές για τη «σφαγή του Σπάισερ»
TWITTER

Τριάντα έξι άτομα, τα οποία είχαν κριθεί ένοχα για τη σφαγή εκατοντάδων νεοσυλλέκτων, την οποία είχε διαπράξει το 2014 η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι σύμμαχοί της, κοντά στο Τικρίτ, απαγχονίστηκαν την Κυριακή με εντολή της ιρακινής κυβέρνησης.

«Η εκτέλεση των 36 καταδικασμένων για τα εγκλήματα του 'Σπάισερ' (το όνομα της βάσης όπου είχαν απαχθεί οι νεοσύλλεκτοι) πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη φυλακή της Νασιρίγια», στο νότιο Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος της επαρχίας Ζι Καρ.

«Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ζι Καρ Γιαχία αλ-Νασέρι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαϊντάρ αλ-Ζαμίλι ήταν παρόντες για να επιβλέψουν τις εκτελέσεις», συνέχισε ο εκπρόσωπος Αμπντελχάσαν Νταούντ.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι εκτελέσεις έγιναν με απαγχονισμό.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, οι καταδικασμένοι είχαν μεταφερθεί την περασμένη εβδομάδα στη Νασιρίγια αφού ο ιρακινός πρόεδρος Φουάντ Μάσουμ ενέκρινε τη θανάτωσή τους.

Περίπου 400 από τους νεοσύλλεκτους που σκοτώθηκαν στη βάση Σπάισερ κατάγονταν από την επαρχία Ζι Καρ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη. Η σουνιτικη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς.

Η σφαγή είχε γίνει τις πρώτες ημέρες της ξαφνικής επίθεσης που είχε πραγματοποιήσει το ΙΚ στο Ιράκ τον Ιούνιο του 2014 και η οποία είχε επιτρέψει στους τζιχαντιστές να καταλάβουν τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που μετατράπηκε προπύργιό τους.

Οι τζιχαντιστές είχαν εκτελέσει τους νεοσύλλεκτους έναν-έναν, σύμφωνα με εικόνες προπαγάνδας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΙΚ. Μετά τη σφαγή αυτή, πολλοί εθελοντές σιίτες κατατάχθηκαν σε πολιτοφυλακές που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

Ο ιρακινός πρωθυπουργος, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, δήλωσε πως θέλει να επιταχύνει την εκτέλεση προσώπων καταδικασθένων σε θάνατο για τρομοκρατία μετά τη βομβιστική επίθεση του περασμένου μήνα στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ