ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε ο επιδημιολόγος Ντόναλντ Χέντερσον που εξάλειψε την ευλογιά

Απεβίωσε ο επιδημιολόγος Ντόναλντ Χέντερσον που εξάλειψε την ευλογιά
Ο Ντόναλντ Χέντερσον (πρώτος από αριστερά) με την ομάδα του –τους Dr. J. Donald Millar, Dr. John J. Witte και Dr. Leo Morris, – σε ένα από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, συζητώντας για επιδημιολογικά ευρήματα σχετικά με την εξάλειψη της ευλογιάς, σε μια φωτογραφία του 1996 Wikimedia Commons

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Ντόναλντ Χέντερσον, ο πρώην επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξάλειψε την ευλογιά –μια ασθένεια από τις οποία πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι– άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή στο Μέριλαντ, σε ηλικία 87 ετών, από επιπλοκές μετά από κάταγμα στο ισχίο.

«Ο Δρ. Χέντερσον ήταν ένας γίγαντας της δημόσιας υγείας που (...) κατεύθυνε επί 10 χρόνια τις προσπάθειες του ΠΟΥ για την εξάλειψη της ευλογιάς (...) της μοναδικής ασθένειας του ανθρώπου που έχει εξαλειφθεί», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Μάικ Κλαγκ (Michael J. Klag), πρύτανης της Σχολής Δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Όπως είπε, ο «ήρωας» Ντόναλντ Χέντερσον άλλαξε τον κόσμο.

Ο Ντόναλντ Χέντερσον, που υπήρξε και ο ίδιος πρύτανης της Σχολής αυτής το διάστημα 1977-90, εργαζόταν από τη δεκαετία του 1950 στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Στη συνέχεια, ανέλαβε υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμού του ΠΟΥ που οδήγησε στην οριστική εξάλειψη της ευλογιάς, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η ευλογιά είναι μια μολυσματική, ιογενής ασθένεια, άκρως μεταδοτική που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Χαρακτηριστικό της είναι τα κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα που μετατρέπονται σε κύστες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια αυτή, η οποία ευθύνεται για την εξολόθρευση ολόκληρων ομάδων αυτοχθόνων στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Το τελευταίο κρούσμα στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 1949 και το τελευταίο στον κόσμο στη Σομαλία το 1977.

Ο Χέντερσον είχε περιγράψει τον αγώνα του κατά της ευλογιάς σε βιβλίο που εκδόθηκε το 2009.

Αφού ολοκλήρωσε το έργο του στον ΠΟΥ ανέλαβε σύμβουλος τριών Αμερικανών προέδρων (του Τζορτζ Μπους πατρός, του Μπιλ Κλίντον και του Τζορτζ Μπους υιού) σε θέματα υγείας. Το 2002, τιμήθηκε με το Προεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση που μπορούν να λάβουν οι απλοί πολίτες στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ