ΚΟΣΜΟΣ

Η αλλαγή του Τραμπ-Δεν θέλει να απελάσει τους μετανάστες

Η αλλαγή του Τραμπ-Δεν θέλει να απελάσει τους μετανάστες
REUTERS/Carlo Allegri

Αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό φαίνεται ότι κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον ο υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο θέλει να χειριστεί «με δίκαιο και ανθρωπιστικό τρόπο» τους 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε η νέα διευθύντρια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι δηλώσεις της Κελιάν Κόνγουεϊ υποδηλώνουν μια υποχώρηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στο θέμα που έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Στο παρελθόν ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε υποσχεθεί ότι θα ιδρύσει μια ειδική μονάδα αρμοδιότητα της οποίας θα ήταν η απέλαση των εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών –οι μισοί από αυτούς είναι Μεξικάνοι– από το αμερικανικό έδαφος.

Όταν ρωτήθηκε από το CNN, η Κόνγουεϊ δεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τους παράνομους μετανάστες ότι οδηγούν στην ανεργία τους Αμερικανούς πολίτες. Ο Τραμπ, είπε, «υπερασπίζεται την εφαρμογή του νόμου, ζητά να σεβαστούμε τους Αμερικανούς που αναζητούν μια καλοπληρωμένη δουλειά και να είμαστε δίκαιοι και να δείχνουμε ανθρωπιά απέναντι σε αυτούς που ζουν ανάμεσά μας».

Επιδιώκοντας να κερδίσει ψήφους μεταξύ των ισπανόφωνων, ο Τραμπ συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινότητας αυτής. Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, η πλευρά του μεγιστάνα είναι πλέον ανοιχτή σε προτάσεις που θα επέτρεπαν να παραμείνουν στη χώρα ορισμένοι παράνομοι μετανάστες, αρκεί να μην λάβουν την υπηκοότητα. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα αποτελεί στροφή στα όσα δήλωνε μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ