ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη Βρετανία: Με εντάσεις ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής των Εργατικών

Μεγάλη Βρετανία: Με εντάσεις ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής των Εργατικών
O Τζέρεμι Κόρμπιν είναι το φαβορί να επανεκλεγεί αρχηγός του Εργατικού Κόμματος REUTERS

Τζέρεμι Κόρμπιν ή Όουεν Σμιθ; Τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας έχουν στην διάθεσή τους έναν μήνα από σήμερα προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη κι ενώ η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης, σε τέτοιο βαθμό που απειλείται ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του κόμματος που ιδρύθηκε το 1900.

Tο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης βίωσε ένα καλοκαίρι γεμάτο διαμάχες κι αντιπαραθέσεις όπου τα αντίπαλα στρατόπεδα εμφανίστηκαν διχασμένα ως αποτέλεσμα της έντασης που προκάλεσε το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Ιουνίου.

Με την έναρξη της ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου σήμερα, περίπου 640.000 μέλη και υποστηρικτές μπορούν να ψηφίσουν έως την 21η Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τρεις ημέρες αργότερα κατά την διάρκεια έκτακτου συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Λίβερπουλ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηλικίας 67 ετών, ο οποίος εξελέγη θριαμβευτικά επικεφαλής των Εργατικών τον Σεπτέμβριο του 2015 συγκεντρώνοντας το 59,5% των ψήφων των στελεχών, παραμένει φαβορί απέναντι στον Ουαλό βουλευτή Όουεν Σμιθ, πρώην δημοσιογράφο του BBC ηλικίας 46 ετών.

Σήμερα οι δύο υποψήφιοι επανέλαβαν τις προτάσεις τους με στόχο να κερδίσουν τους ψηφοφόρους. Θέλοντας να διατηρήσει την στήριξη της βάσης του κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Από την πλευρά του ο Όουεν Σμιθ δεσμεύτηκε να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία προσδιορισμού της πολιτικής των Εργατικών.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να καθησυχάσουμε τους ανθρώπους στους κόλπους του κόμματος» δήλωσε σε ομιλία που εκφώνησε στην Ουαλία.
Στο πλευρό του Όουεν Σμιθ βρίσκεται μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, που τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης από την ηγεσία του κόμματος του Τχ

«Ο Τζέρεμι έδειξε ότι είναι ανίκανος να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του βρετανικού λαού. Δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο» επισήμανε χθες σε συνέντευξη στην εφημερίδα The Observer.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ