ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής έρευνα: Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι απέναντι στο προσφυγικό και μεταναστευτικό

Διεθνής έρευνα: Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι απέναντι στο προσφυγικό και μεταναστευτικό
REUTERS/ ALKIS KONSTANTINIDIS

Πολύ επιφυλακτικά βλέπουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση που διεξήγαγε σε διεθνές επίπεδο το γερμανικό Ινστιτούτο Ipsos του Αμβούργου.

Σχεδόν οι μισοί εξ όσων ρωτήθηκαν (ποσοστό 49% παγκοσμίως) απάντησαν ότι υπάρχουν στη χώρα τους πολλοί μετανάστες, ενώ ιδιαίτερα αρνητικοί ήταν οι Γάλλοι (57%), οι Βέλγοι (60%)και οι Γερμανοί (50%). Ενδεικτικά σημειώνεται ότι στην Ιαπωνία το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι μετανάστες είναι πολλοί ανέρχεται σε μόλις 12%.

Η έρευνα –στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα- διεξήχθη σε 22 χώρες, ενώ τα ποσοστά διαφοροποιούνται πολύ από χώρα σε χώρα.

Το 46% παραδέχεται ότι οι μετανάστες/ πρόσφυγες προκαλούν αλλαγές στη χώρα τους οι οποίες δεν τους αρέσουν. Δυσαρέσκεια για τις συνέπειες της εισροής μεταναστών/ προσφύγων εξέφρασε το 44% των ερωτηθέντων Γερμανών, το 63% των Ιταλών και το 74% των Τούρκων. Μόνο το 18% των Γερμανών απάντησαν ότι βλέπουν θετικές επιπτώσεις από την εισροή τους, ενώ στη Γαλλία και το Βέλγιο το ποσοστό ήταν ακόμα μικρότερο, μόλις 11%. Στη Σαουδική Αραβία, αντίθετα, το ποσοστό ανέρχεται σε 48% και στην Ινδία 45%.

Σχεδόν το 60% του συνόλου των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του ότι μεταξύ των προσφύγων που μπαίνουν στη χώρα τους μπορεί να κρύβονται τρομοκράτες. Στην Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 71%, αν και η έρευνα διεξήχθη πριν από τις επιθέσεις σε βαυαρικές πόλεις. Τον μεγαλύτερο φόβο εκφράζουν οι Τούρκοι (83%), οι Ρώσοι (77%) και οι Ούγγροι (72%). Αντίθετα, μόνο το 16% των Ισπανών συμμερίζεται τέτοιους φόβους.

Συνολικά το 40% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί το κλείσιμο των συνόρων τους. Στη Γερμανία υπέρ του κλεισίματος τάσσεται το 44%, και το 45% τάσσεται κατά. Υπέρ τάσσεται επίσης το 64% των ερωτηθέντων στην Τουρκία, το 55% στην Ουγγαρία, το 60% στη Βρετανία και το 61% στην Ισπανία.

Ο ένας στους δύο Γερμανούς (51%) πιστεύει ότι οι περισσότεροι από όσους πηγαίνουν στη Γερμανία, είναι στην ουσία οικονομικοί μετανάστες. Αντίθετα στην Σουηδία και την Ισπανία ελάχιστοι συμμερίζονται την εκδοχή αυτή.

Λίγοι πιστεύουν πάντως στην επιτυχή ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία της χώρας τους. Την μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το θέμα αυτό εκφράζουν οι Γάλλοι, καθώς μόνο το 22% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το πιστεύουν. Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό των Τούρκων, όπου μόνο το 28% πιστεύει ότι μπορεί οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην Τουρκία, ενώ πάνω από το 60% πιστεύει ότι δεν θα ενσωματωθούν. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51% και μόνο το 38% πιστεύει ότι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία. Οι πιο αισιόδοξοι είναι οι Ούγγροι (44%) και οι Ισπανοί (43%).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά τον επικεφαλής της έρευνας, Ρόμπερτ Γκριμ, υπάρχει πόλωση στην Ευρώπη για το προσφυγικό και σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. "Αλληλεγγύη από τη μια πλευρά, φόβος για διαμάχες για την κατανομή τους και εισαγωγή τρομοκρατίας από την άλλη. Ο τρόπος αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο, δηλαδή η ετοιμότητα να γίνουν δεκτοί από την ΕΕ και η κοινωνική ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή κοινωνία θα προκαλέσουν διαρκείς πολιτικές συζητήσεις στο μέλλον. Αλλά και στις γερμανικές εκλογές του 2017 το προσφυγικό/ μεταναστευτικό θα αποτελέσει θέμα αντιπαραθέσεων", σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ