Η Νικαράγουα αποφυλάκισε 135 πολιτικούς κρατουμένους μετά από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Ανανεώθηκε:
Οι αποφυλακισθέντες χαιρετούν απο λεωφορείο μετά την απελευθέρωσή τους
AP Photo/Moises CastilloΟι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν την απελευθέρωση 135 πολιτικών κρατουμένων στη Νικαράγουα για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (5/9) ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι αποφυλακισθέντες θα μεταβούν στη Γουατεμάλα προτού επιδιώξουν να αναζητήσουν νομίμως μόνιμη διαμονή στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.
Η απελευθέρωση έρχεται μετά από «μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Νικαράγουας», τόνισαν οι ΗΠΑ και η Γουατεμάλα σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Όσοι αποφυλακίστηκαν είναι όλοι υπήκοοι Νικαράγουας και περιλαμβάνουν μέλη της οργάνωσης ευαγγελιστών Mountain Gateway, κοσμικούς καθολικούς και φοιτητές, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Η απελευθέρωσή τους έρχεται αφού περισσότεροι από 200 πολιτικοί κρατούμενοι στη Νικαράγουα απελευθερώθηκαν πέρυσι και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ. Εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα - ο οποίος έχει ξεκινήσει μια καταστολή αντιφρονούντων τα τελευταία χρόνια - χαρακτήρισε τότε τις αποφυλακίσεις ως μια ώθηση για την απέλαση εγκληματιών που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη Νικαράγουα.
Η κυβέρνησή του δεν σχολίασε αμέσως την τελευταία απελευθέρωση 135 πολιτικών κρατουμένων.
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρέβαλο δήλωσε ότι η χώρα του επιστρέφει «τη διεθνή αλληλεγγύη» από την οποία είχε ωφεληθεί η Γουατεμάλα στο παρελθόν.
«Καλώς ήρθατε, αδέλφια Νικαραγουανοί!» έγραψε ο Αρέβαλο στο X.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο κιτ πρώτων βοηθειών του «Φαρμακείου αυτοκινήτου»
01:00
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων συνταξιούχων του κοινωνικού τουρισμού 2026-27
00:30
Τι είναι ο «Ωμέγα Εμποδιστής» του καύσωνα στην Ευρώπη - Από το ελληνικό γράμμα «Ω»
23:59
Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία ανάσα για τους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη - Τι προβλέπει
23:56