ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους κοντά στα σύνορα με τη Συρία να φύγουν

Τουρκία: Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους κοντά στα σύνορα με τη Συρία να φύγουν
REUTERS/ NOUR KELZE

Η τουρκική αστυνομία εξέδωσε σήμερα οδηγία προς τους κατοίκους της πόλης Καρκαμίς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, να την εγκαταλείψουν αφού αυτή επλήγη από οβίδες, μετέδωσε το  τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Η Καρκαμίς, η οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων απέναντι από τη Τζαράμπλους, επλήγη από δύο οβίδες σήμερα Τρίτη. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά, πλήττοντας στόχους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν με πυροβολικό θέσεις των τζιχαντιστών στη Τζαράμπλους για να διευκολύνουν Σύρους αντάρτες να καταλάβουν την πόλη. Πηγές προσκείμενες στους αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα λένε ότι κινητοποιούν δυνάμεις στο τουρκικό έδαφος, οι οποίες είναι έτοιμες να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην πόλη.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στην επιχείρηση για να αποσπαστεί η πόλη Τζαράμπλους, στα συροτουρκικά σύνορα, από τα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι αυτή είναι σημαντική για την ασφάλεια της χώρας.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλει οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που ήδη ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία, να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτής της συνοριακής πόλης στρατηγικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οι YPG και το Ισλαμικό Κράτος έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Επανέρχεται το θέμα της δημιουργίας "ασφαλών ζωνών" στη βόρεια Συρία

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς χαρακτήρισε φυσιολογικό το να έχει μια θέση στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που επικρίνουν σφοδρά τον Σύρο πρόεδρο και έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία για να υπάρξει ειρήνη στη Συρία.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο Κουρτουλμούς έθεσε ξανά το θέμα της δημιουργίας "ασφαλών ζωνών" στη βόρεια Συρία η οποία, όπως είπε, δεν θα πρέπει να γίνει "κτήση μίας και μόνο ομάδας", αναφερόμενος προφανώς στους Κούρδους.

Σύμφωνα με τον Κουρτουλμούς, το ξεκίνημα της υπέρβασης της συριακής κρίσης με τη συνεργασία της Ρωσίας θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα προοπτική για την ειρήνη στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ