ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον των Ταλιμπάν

Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον των Ταλιμπάν
Φωτογραφία αρχείου Lim Byung-sik/Yonhap via REUTERS

Ένας αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του την Τρίτη κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον των Ταλιμπάν κοντά στη Λασκάρ Γκα -στο νότιο Αφγανιστάν- ενώ ένας ακόμη αμερικανός και έξι αφγανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το NATO.

Ο άνδρας σκοτώθηκε από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε όταν μια περίπολος πέρασε από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί.

Τη Δευτέρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει περίπου εκατό αμερικανούς στρατιώτες στη Λασκάρ Γκα, γεγονός που σηματοδότησε την πρώτη ανάπτυξη ξένων δυνάμεων αυτού του μεγέθους, μετά την απόσυρση των μάχιμων στρατευμάτων της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF), το 2014.

Οι μάχες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Χελμάντ -επαρχία από όπου προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου. Η προέλαση των ανταρτών, που έφθασαν σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το κέντρο της Λασκάρ Γκα, θορύβησε τις αφγανικές Αρχές, που φοβήθηκαν πως η πόλη των 200.000 κατοίκων θα μπορούσε να πέσει στα χέρια τους.

"Δεν νομίζουμε ότι η Λασκάρ Γκα διατρέχει κίνδυνο να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν", ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων του NATO, που τελούν υπό αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των αμερικανών στρατιωτών αποτελεί μια «προσωρινή επιχείρηση», με σκοπό την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις αφγανικές δυνάμεις, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει.

Από την πλευρά τους οι αφγανικές Αρχές χαιρέτισαν αυτή την κίνηση. «Έχουμε αναπτύξει αρκετά αφγανικά στρατεύματα επί του πεδίου στη Χελμάντ, αλλά χρειάζονται εκπαίδευση από τους διεθνείς μας εταίρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Μοχάμαντ Ραντμάνες.

Παρά την υποστήριξη των ξένων δυνάμεων και τα αεροπορικά πλήγματα του αμερικανικού στρατού, η αφγανική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει την εξουσία της στο σύνολο της Χελμάντ, όπου οι Ταλιμπάν ελέγχουν πολλές περιοχές και χωράφια όπου καλλιεργούνται παπαρούνες για την παραγωγή οπίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ