ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν: Ισχυρότερη η Τουρκία μετά το πραξικόπημα

Eρντογάν: Ισχυρότερη η Τουρκία μετά το πραξικόπημα
REUTERS

H Τουρκία σήμερα είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη από ότι πριν ο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή και ενώ εξελίσσεται επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της αν χρειαστεί προκειμένου να διατηρήσει την εδαφική ενότητα του συριακού κράτους.

Σε μια κατά τα φαινόμενα αναφορά στην αμερικανική υποστήριξη προς τους κούρδους μαχητές της Συρίας ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως οι χώρες που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν να κρατούν ενεργές, απασφαλισμένες χειροβομβίδες.

Η Τουρκία, μέλος του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαφωνεί με τον αμερικανό σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξή του στους κούρδους αντάρτες της Συρίας στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του ΙΚ.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι μια προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί σύμμαχοι, το να κρατήσουν τον Γκιουλέν δε θα βοηθήσει τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό λέγοντας πως η Ε.Ε. πρέπει να δώσει στη χώρα του 3 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ