ΚΟΣΜΟΣ

Airlander-10: προσγείωση με πολλά προβλήματα για το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου

Airlander-10: προσγείωση με πολλά προβλήματα για το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου
Twitter/Rui de Brito Mendes

Λίγες μόνο ημέρες έπειτα από την παρθενική πτήση του, το Airlander-10 που είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, συνετρίβη την Τετάρτη κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, στο Μπέντφορντσιρ της κεντρικής Αγγλίας.

Ο «γίγας των αιθέρων», όπως είναι γνωστό το αεροσκάφος, έπεσε πάνω σε μια κολώνα ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια έκανε ανώμαλη προσγείωση στο έδαφος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο πιλοτήριο.

"Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, είναι καλά και δεν υπάρχουν τραυματισμοί" ανακοίνωσε με μήνυμα της στο Twitter η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ατύχημα.

Το Airlander-10 είναι ένα αερόπλοιο γεμάτο αέριο ήλιο, που σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε από την μικρή βρετανική εταιρεία Hybrid Air Vehicles (HAV) και συνδυάζει τεχνολογίες των αεροπλάνων, των ελικοπτέρων και των αερόπλοιων.

Έχει μήκος 92 μέτρων και πλάτος 43,5 μέτρων, δηλαδή σχεδόν όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ξεπερνώντας ακόμη και το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο, το Airbus A380 -γνωστό και ως "σούπερ τζάμπο"-, ενώ είναι επίσης πολύ φθηνότερο, κοστίζοντας περίπου 25 εκατομμύρια λίρες, έναντι 287 εκατ. λιρών του Α380.

Οι κατασκευαστές του έλεγαν πως το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να απογειωθεί από και να προσγειωθεί σχεδόν σε κάθε είδους επιφάνεια, ακόμη και από/σε νερό, μεταφέροντας φορτίο έως δέκα τόνων.

Ωστόσο, σε μια από τις πρώτες απόπειρες προσγείωσης, το Airlander-10 δεν τα κατάφερε πολύ καλά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ