ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΕΞ: Σεβόμαστε το δικαίωμα της Άγκυρας να δρα εναντίον τρομοκρατών

Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΕΞ: Σεβόμαστε το δικαίωμα της Άγκυρας να δρα εναντίον τρομοκρατών
Reuters

«Το Βερολίνο σέβεται το θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να ενεργήσει εναντίον των τρομοκρατών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δρα σύμφωνα με τους στόχους του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

«Είναι καλό το γεγονός ότι ένας σημαντικός εταίρος του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, συμμετέχει πολύ ενεργά στον αγώνα εναντίον του» δήλωσε. Τόνισε όμως ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει το παν «στη βάση των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί και της συμφωνίας για πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να προστατεύσουμε όσο είναι δυνατόν τους αθώους, τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, αλλά και τους άνδρες που έχουν άθελά τους έχουν βρεθεί μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών των διαφόρων συμφερόντων»

«Αυτό είναι το καθήκον μας και εδώ αισθανόμαστε και την ευθύνη μας» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Τουρκία στρέφεται παράλληλα στρατιωτικά εναντίον του ΡΚΚ, ο κ. Σέφερ παραδέχτηκε ότι «είναι προφανές ότι ένα από τα σημαντικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι να μην δημιουργηθεί στην άλλη πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων περιοχή υπό τον πλήρη έλεγχο των Κούρδων».

«Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας ως έχει διότι η Τουρκία - δικαίως ή αδίκως - υποθέτει ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ του ΡΚΚ - που και από εμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση - και μέρους των Κούρδων στη συριακή πλευρά» σημείωσε.

«Το σεβόμαστε και είμαστε της άποψης ότι αποτελεί θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να ενεργήσει εναντίον των τρομοκρατικών δράσεων και σε αυτό το πλαίσιο την στηρίζουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «στη Βόρεια Συρία υπάρχει μια τόσο περίπλοκη κατάσταση με διάφορες ομάδες ώστε μπορούμε μόνο να επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τήρηση της συμφωνίας της Βιέννης και όσων συμφωνήθηκαν στο Μόναχο τον περασμένο Φεβρουάριο».

«Είναι σημαντικό να συμφωνήσουν η ρωσική και η αμερικανική κυβέρνηση. Είναι επείγουσα έκκληση της γερμανικής κυβέρνησης να υλοποιηθεί αυτό στο οποίο και η ρωσική κυβέρνηση συναίνεσε πριν από λίγες μέρες, ώστε να αξιοποιηθεί η 48ωρη κατάπαυση πυρός προκειμένου να μπορούμε να φροντίσουμε τους ανθρώπους στο Χαλέπι. Αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες είναι αναμφισβήτητα μια κλιμάκωση, ένα νέο πεδίο για στρατιωτικές αντιπαραθέσεις και σίγουρα όχι ένα στοιχείο που μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη στην Συρία και σε μια πολιτική λύση» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ