Όπλα από τη Νορβηγία θα παίρνει ξανά η Τουρκία - Αίρονται οι περιορισμοί
Πέντε χρόνια μετά τους περιορισμούς που είχε επιβάλει για την εξαγωγή στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Τουρκία, η Νορβηγία αποφάσισε να κάνει δεκτές πλέον τις αιτήσεις που υποβάλει για όπλα η Άγκυρα.
Μετά την άρση των περιορισμών μπορούν να υποβάλλονται και πάλι κανονικά αιτήματα για άδειες εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού και προϊόντων διπλής χρήσης για στρατιωτικούς σκοπούς στην Τουρκία, όπως ανέφερε την Τετάρτη (11/9), σε δήλωσή του το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διευκρινίζεται, όμως, ότι όλες οι αιτήσεις για τέτοιες άδειες θα εξετάζονται καθεμιά ξεχωριστά και εμπεριστατωμένα.
Υπενθυμίζεται ότι, η Νορβηγία αποφάσισε το φθινόπωρο του 2019 να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την επεξεργασία νέων αιτήσεων για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, λόγω της επιδρομής που είχαν εξαπολύσει τότε τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν απαντήσει με παρόμοιο τρόπο στην τουρκική επίθεση στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Γερμανία είχε τότε σταματήσει εν μέρει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρση των περιορισμών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου έγραψε στο X για λογαριασμό του Φιντάν: «Τέτοιοι περιορισμοί δεν ευθυγραμμίζονται με το πνεύμα της συμμαχίας».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τούρκος υπ. Άμυνας για προμήθεια F16 από ΗΠΑ: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος
SPONSORED
«Παρακολουθούμε τους εξοπλισμούς Ελλάδας και Κύπρου» δηλώνει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας
23:22
e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η αποστολή voucher για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2026
23:22
Συγκοινωνούντα δοχεία οι πόλεμοι Ιράν και Λιβάνου - Το στοίχημα Τραμπ και οι αστάθμητοι «παράγοντες»
23:12
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στις παλιές φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου
23:05