ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ανταρτών FARC και κυβέρνησης

Κολομβία: Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ανταρτών FARC και κυβέρνησης
Jose Gomez / Reuters

Μια ιστορική συμφωνία που στόχο έχει τον οριστικό τερματισμό μιας σύγκρουσης 52 χρόνων που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σύναψαν το βράδυ της Τετάρτης στην Κούβα η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες FARC.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις διήρκησαν συνολικά τέσσερα χρόνια και διεξάγονταν στην Αβάνα υπό την αιγίδα της Κούβας και της Νορβηγίας. Πάντως η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου προτού τεθεί σε ισχύ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφουν οι διαπραγματευτές, η συμφωνία επί των έξι σημείων της ατζέντας των διαπραγματεύσεων έχει στόχο να «θέσει οριστικά τέλος σε μια ένοπλη σύγκρουση 50 και πλέον ετών».

«Μπορούμε τώρα να διακηρύξουμε ότι η μάχη των όπλων τελείωσε και αρχίζει αυτή των ιδεών», δήλωσε μετά την ανακοίνωση ο επικεφαλής διαπραγματευτής και δεύτερος στην ιεραρχία των FARC Ιβάν Μάρκες. Επιπλέον, προανήγγειλε την μελλοντική μετατροπή της αντάρτικης οργάνωσης σε πολιτικό κίνημα.

Από τη Μπογκοτά, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαιρέτισε με «βαθιά συγκίνηση και μεγάλη χαρά» τη σύναψη της συμφωνίας και το τέλος της «τραγωδίας του πολέμου».

«Κολομβιανοί, η απόφαση είναι στα χέρια σας», δήλωσε διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι το δημοψήφισμα θα είναι «η σημαντικότερη» ψήφος της ζωής τους.

Στην Κολομβία, η ανακοίνωση που έγινε στην Κούβα συνοδεύτηκε από εκδηλώσεις χαράς. «Το καταφέραμε! Το καταφέραμε!», φώναζαν με ενθουσιασμό κάτοικοι της Μπογκοτά που είχαν βγει στους δρόμους.

2016 08 25T023737Z 2042881512 S1BETXJVWJAA RTRMADP 3 COLOMBIA REBELS

ΠΗΓΗ: REUTERS / JOHN VIZCAINO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ