ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η τουρκική εισβολή στη Συρία

Συνεχίζεται η τουρκική εισβολή στη Συρία
REUTERS/Umit Bektas

Τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους στο συριακό έδαφος, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που στόχο έχει τόσο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι κατατροπώθηκαν στην πόλη Τζαραμπλούς, όσο και να αποτρέψει τις μονάδες της κουρδικής πολιτοφυλακής να μετακινηθούν στη δυτική πλευρά του Ευφράτη.

Η Τουρκία επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι συροκουρδικές δυνάμεις θα έχουν μετακινηθεί στην ανατολική πλευρά του Ευφράτη, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, μία μόλις μέρα μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, με την υποστήριξη και των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας ο Ισίκ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των τουρκικών στρατευμάτων στη διάρκεια της επιχείρησης, κατά την οποία Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών, εισέβαλαν στην πόλη Τζαραμπλούς, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο δύο Σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, που είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει και το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η πόλη Τζαραμπλούς. Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» είχε στόχο, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίοι έχουν καταλάβει εδάφη στη βόρεια Συρία, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για παρακλάδι του PKK.

2016 08 25T083316Z 633407833 S1BETXLBLCAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Πηγή: REUTERS/Umit Bektas

Πάντως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσύρεται ανατολικά του Ευφράτη, όπως δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενες δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι προς τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε τηλεφωνική επαφή που είχαν νωρίς σήμερα το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έδωσαν έμφαση στο ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιστεί από κοινού. Ο ρόλος της YPG αποτελεί ένα σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πολιτοφυλακή αυτή στη μάχη που δίνει κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ η Τουρκία θεωρεί τη YPG προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Τουρκικά άρματα μάχης προελαύνουν στη Συρία

Δέκα τουρκικά άρματα μάχης, ασθενοφόρα και βαριά οχήματα διέσχισαν σήμερα τα σύνορα με τη Συρία από τη μικρή πόλη Καρκαμίς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας, ανακοίνωσε παράλληλα φωτορεπόρτερ του AFP.

2016 08 25T083426Z 1115995503 S1BETXLBNUAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Πηγή:REUTERS/Umit Bektas

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε και δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται εκεί, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον 9 επιπλέον τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στη βόρεια Συρία από την τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής που έχει στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή γύρω από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς καθώς και να εμποδιστούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες να καταλάβουν εδάφη.

Την ίδια ώρα και υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι περισσότερα από 20 τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονται τώρα στη Συρία και ότι ανάλογα με τις ανάγκες θα σταλούν επιπλέον άρματα μάχης και κατασκευαστικά μηχανήματα.

"Χρειαζόμαστε κατασκευαστικά μηχανήματα για την διάνοιξη δρόμων (...) και μπορεί να χρειαστούμε κι άλλα τις ερχόμενες ημέρες. Επίσης έχουμε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συριακή πλευρά. Μπορεί να τα θέσουμε σε λειτουργία αν χρειαστεί", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η αποστολή αυτή επιπλέον αρμάτων μάχης από την Τουρκία στη Συρία εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", που ξεκίνησε χθες, κατά την οποία Σύροι αντάρτες κατάφεραν με την υποστήριξη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών να εισέλθουν στην Τζαραμπλούς, ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στην συριακή μεθόριο με την Τουρκία, στην πρώτη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιεί η Τουρκία με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη γειτονική της Συρία.

2016 08 25T083332Z 1110530792 S1BETXLBLSAD RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Πηγή: REUTERS/Umit Bektas

Ο τουρκικός Τύπος που έχει υιοθετήσει έναν αρκετά εθνικιστικό τόνο, όπως σχολιάζει το AFP, χαιρετίζει σήμερα το πρωί την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη γειτονική χώρα, ενώ μερικές εφημερίδες, όπως η Hurriyet που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, κάνουν λόγο για τον θάνατο κατά την επίθεση αυτή περίπου 100 τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές που επικαλείται η Hurriyet, ο τουρκικός στρατός δεν είχε καμία απώλεια.

"Ο Mehmetçik βρίσκεται στη Συρία!", γράφουν οι εφημερίδες Sözcü και Milliyet. Το υποκοριστικό Mehmetçik (ο μικρός Μεχμέτ) είναι το όνομα που δίνουν χαϊδευτικά στους φαντάρους στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, περίπου 300 ως 500 Τούρκοι στρατιώτες μετέχουν στην επιχείρηση αυτή, τη μεγαλύτερη που έχει εξαπολύσει ποτέ η Τουρκία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Συρία. Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μόνον ένας Σύρος αντάρτης σκοτώθηκε και 10 τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ