ΚΟΣΜΟΣ

Η Λιβύη ζητά επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Η Λιβύη ζητά επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ
REUTERS/Stringer

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σαράτζ ζήτησε να αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν στη χώρα του οι ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα στη Σύρτη για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), οι οποίοι προσπαθούν να αποσπάσουν την πόλη από τους τζιχαντιστές του ISIS, ανακοίνωσε την Πέμπτη η AFRICOM, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση η οποία είναι αρμόδια για την Αφρική.

Ο Σαράτζ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες Τετάρτη το αρχηγείο της AFRICOM στη Στουτγκάρδη, εξέφρασε την επιθυμία οι ΗΠΑ να συμβάλλουν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Λιβύης, ειδικά μέσω της εκπαίδευσης των λίβυων στρατιωτικών και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λιβύη και ο επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την Αφρική, από την πλευρά τους παρείχαν εκ νέου διαβεβαιώσεις για την "υποστήριξή τους στις προσπάθειες της ΚΕΕ να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Σύρτη".

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν βομβαρδισμούς στην πόλη κατά των τζιχαντιστών από την 1η Αυγούστου υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ.

Οι τρεις αξιωματούχοι φαίνεται να συζήτησαν «για τις στρατηγικές επιλογές όσον αφορά το μέλλον της Λιβύης μετά την απελευθέρωση της Σύρτης», σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ