Νέες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Συρίας - Συνάντηση με τον Άσαντ ζήτησε ο Ερντογάν
Ανανεώθηκε:
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ (φωτογραφία αρχείου)
AP Photo/Bassem TellawiΜε τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε να συναντηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την «εξομάλυνση» των σχέσεων των δύο χωρών.
«Ζητήσαμε να συναντηθούμε με τον Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία. Αναμένουμε πλέον την απάντηση της άλλης πλευράς» δήλωσε το Σάββατο (21/9) πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν.
Οι διπλωματικές και όλες οι άλλες σχέσεις των δύο κρατών διακόπηκαν το 2011, μετά το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου, με τον Τούρκο πρόεδρο να συνδράμει στις προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Έκτοτε επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τη Δαμασκό, μεταξύ άλλων προσκαλώντας τον Σύρο πρόεδρο - που ήθελε να ανατραπεί - στην Τουρκία, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, προς το παρόν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Άγκυρα ελέγχει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας μέσω συριακών οργανώσεων και έχει αναπτύξει στρατεύματα σε τομείς της συριακής επικράτειας. Στην παρούσα φάση φιλοξενεί 3,2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Άσαντ: Θα συναντούσα τον Ερντογάν αν στην ατζέντα ήταν η απόσυρση του τουρκικού στρατού από τη Συρία
Η αδρεναλίνη εκτοξεύεται στη Θεσσαλονίκη με το esports Road Tournament της Allwyn – Έπαθλο του τουρνουά ένα ταξίδι στο McLaren Technology Center στο Λονδίνο
17:31
«Ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Παράταση σε αυθαίρετα και οιδοκομικές άδειες
17:28
Τροχαίο στην Καβάλα: Σφοδρή σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Τούμπαρε το ένα όχημα (pics)
17:27
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την πρώτη «τριμερή» συνάντηση Ουκρανίας - Ρωσίας - ΗΠΑ
17:25