ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε το αίτημα για μεγαλύτερη ποινή στον Πιστόριους

Απορρίφθηκε το αίτημα για μεγαλύτερη ποινή στον Πιστόριους
Ο Όσκαρ Πιστόριους δεν ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Photo

Απορρίφθηκε το αίτημα που είχαν καταθέσει οι εισαγγελικές αρχές της Νότιας Αφρικής για την άσκηση έφεσης, προκειμένου να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης στον Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, τη βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα απέρριψε την αίτηση, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο αίτημα «δεν έχει εύλογες προοπτικές επιτυχίας».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την ίδια δικαστή που τον περασμένο Ιούλιο καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση τον παραολυμπιονίκη για τη δολοφονία της Στέενκαμπ, με τις εισαγγελικές αρχές να μιλούν τότε για «υπερβολικά επιεική ποινή».

Η υπεράσπιση του Πιστόριους νωρίτερα είχε κάνει λόγο για προκατάληψη από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών σε μια υπόθεση που τράβηξε πολύ χρονικά.

«Δεν έχω πεισθεί ότι υπάρχουν βάσιμες προοπτικές επιτυχίας της έφεσης ή ότι άλλο δικαστήριο θα έχει άλλη άποψη», είπε η δικαστής αιτιολογώντας την απόφασή της και συνέχισε: «Για αυτό το λόγο η αίτηση για άσκηση έφεσης απορρίπτεται».

2016 08 26T100722Z 1145746018 S1BETXQHPIAA RTRMADP 3 SAFRICA PISTORIUS

Η δικαστής που καταδίκασε σε 6 χρόνια τον Πιστόριους και σήμερα απέρριψε το αίτημα έφεσης/Πηγή: REUTERS/Themba Hadebe/Pool

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η Πολιτεία θα απευθυνθεί απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

2016 08 26T105713Z 848405800 D1BETXQMAJAA RTRMADP 3 SAFRICA PISTORIUS

Ο εισαγγελέας Γκάρι Νελ, την στιγμή που αποχωρεί από το δικαστήριο/Πηγή: REUTERS/Siphiwe Sibeko

Ο εισαγγελέας Γκάρι Νελ, που είχε επιδιώξει να επιβληθεί ποινή 15 ετών κάθειρξης στον Πιστόριους, δεν έκανε κάποιο σχόλιο όμως νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι ο κατηγορούμενος για φόνο παραολυμπιονίκης δεν είχε δείξει μεταμέλεια, ούτε είχε εξηγήσει επαρκώς γιατί πυροβόλησε το μοιραίο βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πιστόριους είχε υποστηρίξει ότι χρησιμοποίησε το όπλο του, πυροβολώντας τέσσερις φορές, καθώς θεώρησε ότι κάποιος άγνωστος είχε εισβάλει στο σπίτι του και κρυβόταν στο μπάνιο.

Η υπεράσπισή του είχε αντιπαραβάλει ως ελαφρυντικά τόσο το κινητικό του πρόβλημα, δεδομένου ότι ο Πιστόριους είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του όταν ήταν μωρό, όσο και την ψυχολογική του κατάσταση το βράδυ του φόνου.

Ο Όσκαρ Πιστόριους, που στις αρχές του μήνα μεταφέρθηκε από τις φυλακές στο νοσοκομείο με τραύματα που παρέπεμπαν σε απόπειρα αυτοκτονίας, δεν ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ