ΚΟΣΜΟΣ

Α. Μπανκ: «Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία λόγω Κούρδων, όχι ISIS»

Α. Μπανκ: «Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία λόγω Κούρδων, όχι ISIS»
Revolutionary Forces of Syria Media Office/Handout via REUTERS

Περισσότερο σαν επίθεση κατά των Κούρδων, παρά σαν επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή στη Συρία ο Αντρέ Μπανκ, ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Μπανκ κάνει λόγο επίσης και μια αλλαγή στη στρατηγική των ΗΠΑ, που είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους, δεδομένου ότι στηρίζουν την Τουρκία σε αυτή την επιχείρηση στο συριακό έδαφος.

«Το πρόσχημα επισήμως ήταν φυσικά η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται κυρίως για την απώθηση των Κούρδων της Συρίας. Οι κουρδικές οργανώσεις κατάφεραν τις περασμένες εβδομάδες να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους προς τα δυτικά. Η Τουρκία δεν αποδέχεται την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της, από τους Κούρδους. Εάν (οι Κούρδοι) κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και στο σημείο αυτό η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει μια σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού», λέει ο Μπανκ.

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι «η Ουάσινγκτον θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, διότι η Τουρκία είναι από πολλές απόψεις σημαντικός εταίρος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους όταν πολεμούν το “Ισλαμικό Κράτος”, διότι τους χρειάζονται. Το πρόβλημα είναι ότι με την υποστήριξη και τη συνεργασία αποδέχονται εμμέσως και τις εδαφικές τους διεκδικήσεις».

Ο Αντρέ Μπάνκ ερμηνεύει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και τη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας κατά των Κούρδων ως παραχώρηση, προκειμένου να την κατευνάσει και έτσι να παραμείνουν σκληρές στο θέμα του Γκιουλέν.

«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ενισχύσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό το προέδρου Ερντογάν και αυτό το κατέστησε σαφές και ο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία».

Κατά τον Μπανκ, «η αλλαγή στρατηγικής και της Τουρκίας, λ.χ. η προσέγγιση της Μόσχας, η αποδοχή του Ασαντ ως μέρος μιας μεταβατικής κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ναι μεν το κυβερνών κόμμα ΑΚP και ο Ερντογάν ελέγχουν την εξουσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά τα πράγματα στην οικονομία και στις εξωτερικές της σχέσεις είναι διαφορετικά».

«ΟΙ ΗΠΑ και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή οι αδύναμοι παίκτες στη διένεξη της Μέσης Ανατολής και διατυπώνοντάς το κάπως τραβηγμένα θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκεί συναντώνται δυο χαμένοι για να αλλάξουν τη στρατηγική τους», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ