ΚΟΣΜΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη η "Ασπίδα του Ευφράτη"

Σε πλήρη εξέλιξη η "Ασπίδα του Ευφράτη"
REUTERS/Umit Bektas

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εντός της Συρίας με την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη».

Δεκάδες άρματα μάχης έχουν από χθες περάσει τη μεθόριο και επιχειρούν εντός του συριακού εδάφους καταδιώκοντας μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι νωρίτερα είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν όπως – όπως τις θέσεις τους στην πόλη Τζαραμπλούς, υπό το συνεχές σφυροκόπημα του τουρκικού πυροβολικού αλλά και των πυρών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ωστόσο η τουρκική επέμβαση δεν έχει στόχο τους ισλαμιστές μαχητές του ISIS αλλά και τις συροκουρδικές δυνάμεις που η Άγκυρα επιθυμεί να μετακινηθούν ανατολικά του Ευφράτη εντός επτά ημερών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση υπογράμμισε πως ο τουρκικός στρατός έχει μηδενικές απώλειες.

Πάντως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσύρεται ανατολικά του Ευφράτη, όπως δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενες δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι προς τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά άρματα μάχης και ενδεχομένως άνδρες των ειδικών δυνάμεων είναι πιθανό να συνεχίσουν την προέλασή τους εντός του συριακού εδάφους, ενώ ήδη ετοιμάζεται η αποστολή μηχανημάτων για τη διάνοιξη δρόμων ώστε να διέρχονται από εκεί τα άρματα μάχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ