ΚΟΣΜΟΣ

Η «Ασπίδα του Ευφράτη» πολεμά και στο διαδίκτυο

Η «Ασπίδα του Ευφράτη» πολεμά και στο διαδίκτυο
twitter

Στη μάχη κατά του ISIS ή καλύτερα στη «μάχη» των εντυπώσεων εκτός από τα άρματα μάχης η Τουρκία έχει βάλει και το διαδίκτυο.

Οι πληροφορίες που αφορούν τη μεγάλη επιχείρηση που έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εντός του συριακού εδάφους, μεταδίδονται και μέσω twitter από τον λογαριασμό που φέρει το κωδικό όνομα της επιχείρησης «Euphrates Shield» (Ασπίδα του Ευφράτη).

Φωτογραφίες και βίντεο από τις επιχειρήσεις αναρτώνται στον λογαριασμό, ενώ αρκετές από αυτές δείχνουν τους πολίτες της απελευθερωμένης Τζαραμπλούς.

Ένα χαρακτηριστικό τουίτ:

Την ίδια στιγμή πάντως οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους με άρματα μάχης και ειδικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος επιχειρώντας από τη μια να απωθήσουν τους μαχητές του ISIS και από την άλλη να εξαναγκάσουν τους Κούρδους να περάσουν ανατολικά του Ευφράτη.

Ωστόσο σήμερα τουρκικά μαχητικά έπληξαν κατοικίες αμάχων και θέσεις της ομάδας Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις σε χωριό που βρίσκεται κοντά στην Τζαραμπλούς.

Δεκάδες άρματα μάχης έχουν από χθες περάσει τη μεθόριο και επιχειρούν εντός του συριακού εδάφους καταδιώκοντας μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι νωρίτερα είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν όπως – όπως τις θέσεις τους στην πόλη Τζαραμπλούς υπό το συνεχές σφυροκόπημα του τουρκικού πυροβολικού αλλά και των πυρών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ωστόσο η τουρκική επέμβαση δεν έχει στόχο τους ισλαμιστές μαχητές του ISIS αλλά και τις συροκουρδικές δυνάμεις που η Άγκυρα επιθυμεί να μετακινηθούν ανατολικά του Ευφράτη εντός επτά ημερών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση υπογράμμισε πως ο τουρκικός στρατός έχει μηδενικές απώλειες.

Πάντως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσύρεται ανατολικά του Ευφράτη, όπως δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενες δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προς τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά τανκς και ενδεχομένως άνδρες των ειδικών δυνάμεων είναι πιθανό να συνεχίσουν την προέλασή τους ακόμη πιο βαθιά εντός του συριακού εδάφους, ενώ ήδη ετοιμάζεται η αποστολή μηχανημάτων για τη διάνοιξη δρόμων ώστε να διέρχονται από εκεί τα άρματα μάχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ