ΚΟΣΜΟΣ

Τεστ αντοχής για τα ευρωπαϊκά σύνορα σχεδιάζει η Frontex

Τεστ αντοχής για τα ευρωπαϊκά σύνορα σχεδιάζει η Frontex
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Την καθιέρωση ενός τεστ αντοχής (stress test) για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης κατά τα πρότυπα των τραπεζών σχεδιάζει ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Die Welt, αποκάλυψε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η ανάλυση των αδύνατων σημείων στα σύνορα ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Γερμανία και η Ελλάδα.

Οι δύο αυτές χώρες έχουν μάλιστα ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από την γερμανική κυβέρνηση, έχουν συμφωνήσει επίσης η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Ρουμανία, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Η ανάλυση θα περιλαμβάνει διάφορα σενάρια για τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα. «Θέλουμε να διαπιστώσουμε πόσο προετοιμασμένες είναι οι χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν μια κρίση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για την περίπτωση κρίσης», είπε στη Welt ο διευθυντής της Frontex. Η ανάλυση των αδύναμων σημείων προβλέπεται από έναν κανονισμό της Frontex, o οποίος θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες εβδομάδες. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει, επίσης, και τη διάθεση 1.500 υπαλλήλων από τις χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι και θα αξιοποιηθούν εντός ολίγων ημερών.

Ο Λεντζέρι, είπε επίσης στη συνέντευξή του ότι εκτός από την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., θέλει να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι εισόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η πίεση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ