ΚΟΣΜΟΣ

Σε επιχείρηση κατά των Κούρδων εξελίσσεται η «Ασπίδα του Ευφράτη» (vid - pics)

Σε επιχείρηση κατά των Κούρδων εξελίσσεται η «Ασπίδα του Ευφράτη» (vid - pics)

Διευρύνει σταδιακά το μέτωπο των επιχειρήσεών του ο τουρκικός στρατός, ο οποίος από τις 23 Αυγούστου έχει ξεκινήσει την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» με πρωταρχικό σκοπό την απώθηση των μαχητών του ISIS από την περιοχή κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως τις επόμενες ώρες οι βομβαρδισμοί από την αεροπορία και το πυροβολικό αναμένεται να γίνουν ακόμα σφοδρότεροι.

Κουρδική αντίσταση και ένας Τούρκος στρατιώτης νεκρός

Ωστόσο τη μέχρι σήμερα άνετη προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στο εσωτερικό της Συρίας, διέκοψε η αντίσταση που προέβαλαν Κούρδοι μαχητές στο χωριό Αλ Αμάρνα νότια της Τζαραμπλούς. Ρουκέτες έπληξαν τρία άρματα μάχης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης.

Όμως πάρα τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 20 Κούρδοι μαχητές – μέλη της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε πως τουλάχιστον 35 άμαχοι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους.

Πριν από μερικές ημέρες οι υποστηριζόμενες από τους Τούρκους δυναμεις είχαν εισβάλει στην Τζαραμπουλούς. Όπως φαίνεται και σε βίντεο που αναρτήθηκε από χρήστη του twitter η πόλη ήταν εντελώς έρημη μετά την αποχώρηση των μαχητών του ISIS

Κατέλαβαν άλλα δύο χωριά και κατευθύνονται προς πόλη που κατέχουν οι Κούρδοι

Η ίδια ΜΚΟ ανέφερε πως οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό κατάφεραν σήμερα να καταλάβουν τα χωριά Τζουμπ αλ Κούσα και Αλ Αμάρνα, που βρίσκονται νότια της Τζαραμπλούς και ελέγχονταν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

2016 08 27T072717Z 531636455 S1AETXUREZAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των μαχών σκοτώθηκαν 20 άμαχοι στο Τζουμπ αλ Κούσα και 15 στην αλ Αμάρνα. Οι μάχες διήρκεσαν ως την αυγή όταν υποχώρησαν τελικά οι κουρδικές δυνάμεις.

Την κατάληψη των δύο χωριών ακολούθησε ο βομβαρδισμός από τουρκικά μαχητικά της περιοχής μεταξύ της Τζαραμπλούς και της πόλης Μανμπίτζ, η οποία επίσης έχει καταληφθεί από τους Κούρδους με τη συνεργασία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο συνταγματάρχης Αχμέντ Οσμάν, επικεφαλής της αντάρτικης ομάδας «Σουλτάν Μουράντ» που υποστηρίζεται από την Τουρκία, δήλωσε στο Reuters πως οι δυνάμεις του θα κατευθυνθούν προς τη Μανμπίτζ με την ελπίδα ότι θα την καταλάβουν σε μερικές ημέρες, ενώ ταυτόχρονα άλλα τμήματα κατευθύνονται δυτικά κατά του ISIS.

Ο τουρκικός στρατός επιχειρεί κατά Κούρδων και όχι κατά του ISIS

Παρά τις προς το αντίθετο διαβεβαιώσεις Τούρκων πολιτικών, που επιμένουν ότι κύριος στόχος είναι ο ISIS, ομοεθνείς τους αξιωματούχοι, ανέφεραν ανοιχτά στο Reuters ότι μεταξύ των στόχων της επιχείρησης είναι και η αποτροπή της προώθησης των κουρδικών δυνάμεων κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

2016 08 27T072719Z 2096876820 S1AETXURFBAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Όμως η τουρκική επίθεση εστιάζεται προς το παρόν σε θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τους Κούρδους του YPG.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν ιδιαίτερα αποτελεσματική τη συγκεκριμένη οργάνωση στο θέμα της αντιμετώπισης του ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ