ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρκίνι: Κατά της απαγόρευσής του ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Μπουρκίνι: Κατά της απαγόρευσής του ο Γάλλος ΥΠΕΣ
REUTERS/Stringer

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι νόμος με τον οποίο θα απαγορευόταν να φορούν οι γυναίκες μπουρκίνι στην παραλία θα ήταν «αντισυνταγματικός, αναποτελεσματικός» και ενδεχομένως θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτες εντάσεις».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Croix υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «αρνείται να νομοθετήσει επί αυτού του ζητήματος καθώς ένας τέτοιος νόμος θα ήταν αντισυνταγματικός, αναποτελεσματικός και τέτοιας φύσης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανταγωνισμούς και ανεπανόρθωτες εντάσεις».

Την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης του μπουρκίνι έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση. Στην απόφασή του, το δικαστήριο επικαλείτο, απευθυνόμενο στους δημάρχους της χώρας, τον «σεβασμό των ελευθεριών που εγγυώνται οι νόμοι».

Η διαμάχη ωστόσο, που έχει ξεσπάσει στην χώρα και προκαλεί τριγμούς και στα πολιτικά κόμματα, δεν αμβλύνθηκε μετά την απόφαση και πολλοί υποψήφιοι της Δεξιάς πραγματοποίησαν, με αυτό το πρόταγμα, προεκλογικές συγκεντρώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου όπου θα πρέπει να επιλέξουν τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης του μπουρκίνι στο όνομα της προστασίας «του τρόπου ζωής των Γάλλων».

Ο αντίπαλός του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλάν Ζιπέ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται: «Πού θα σταματήσει σήμερα αυτή η «φρενίτιδα που έχει καταβάλει τη γαλλική κοινωνία; Αύριο θα απαγορεύσουμε να φοράνε μακριά φούστα στο σχολείο;» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ