«Η ΕΕ χρηματοδότησε κέντρα απέλασης αντί για κέντρα προσφύγων στην Τουρκία», αναφέρει η Le Monde
Πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης
AP Photo/Emilio MorenattiΣτις φρικτές, όπως τις χαρακτηρίζει, συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στη Τουρκία, σε κέντρα που χρηματοδότησε η ΕΕ, αλλά και στις μαζικές απελάσεις προς τις χώρες καταγωγής τους, συχνά στη Συρία και το Αφγανιστάν, παρά τους σχετικούς κινδύνους, αναφέρεται έρευνα της εφημερίδας Le Monde και του μη κερδοσκοπικού ειδησεογραφικού μέσου Lighthouse Reports.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, δεκάδες συνεντεύξεις με διπλωμάτες, δικηγόρους, στελέχη της ΕΕ και στελέχη των υπηρεσιών μετανάστευσης επιβεβαιώνουν την ανησυχητική κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και ότι η ΕΕ εν γνώσει της υποστήριξε και χρηματοδότησε τη μετατροπή των κέντρων για τους πρόσφυγες σε κέντρα απέλασης.
Επισημαίνεται η αγνόηση αναφορών τριών Ευρωπαίων διπλωματών και ενός πρώην ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, είχαν ενημερώσει τους ανωτέρους τους για τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τη διευκόλυνση συλλήψεων. Επίσης αναφέρεται πως σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της Επιτροπής που παρακολούθησε το ζήτημα, σχετικές αναφορές «διαγράφονται συστηματικά» από τις ετήσιες εκθέσεις της Ένωσης για την Τουρκία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κομισιόν: Ζητάει από την Άγκυρα να προβεί σε έρευνες για τις καταγγελίες με τους μετανάστες
Σταθερή η κατάσταση της υγείας του βασιλιά της Νορβηγίας - Παραμένει νοσηλευόμενος στην Τενερίφη
19:17
Ο Τραμπ «προτιμά μια διπλωματική λύση με το Ιράν», λέει ο Βανς - Νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη
19:07
Τριμερής Παπασταύρου με Μπέργκαμ και Ράιτ για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ
18:58
Κωνσταντοπούλου: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κλείνει, όσο και αν προσπαθούν να το κλείσουν
18:47