ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Αποχή από τις δηλώσεις κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης

Αναστασιάδης: Αποχή από τις δηλώσεις κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, που θα ολοκληρωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου, δεν θα γίνονται δηλώσεις, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε τη Δευτέρα για σχεδόν πέντε ώρες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως σημείωσε, στις 14 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να γίνει σεβαστή η απόφαση, επισημαίνοντας ότι «στόχος δεν είναι να υπάρξει συσκότιση, αλλά να προστατευθεί η διαδικασία».

Σε ερώτηση πώς ήταν το κλίμα στη σημερινή συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε ότι «γενικά βελτιώνεται». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των συναντήσεων έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα κρίνει το μέλλον της διαδικασίας.

Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι το εδαφικό θα επιλυθεί με τη φόρμουλα του «συναισθηματικού δεσμού», όπως την αποκαλεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι όσοι Ελληνοκύπριοι έζησαν τουλάχιστον δέκα χρόνια στα σπίτια τους να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν.

Στις περιουσίες «συναισθηματικού δεσμού» δεν θα συμπεριληφθούν οι θρησκευτικές περιουσίες, οι περιουσίες ασφαλείας, αυτές που θα αδειάσουν μετά τη λύση, όσες θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, καθώς και οι περιουσίες που δεν διατέθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με την «Μιλιέτ», ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να ζήτησε την πρώτη ημέρα της λύσης να επιστραφεί η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, να αρχίσει η αποχώρηση του στρατού και να νομιμοποιηθεί η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ